Magnatul farmaceutic John Kapoor, condamnat în criza opioidelor din SUA

242

Fondatorul companiei farmaceutice americane Insys Therapeutics, John Kapoor, a devenit primul lider din vârful industriei medicamentelor care a fost condamnat în urma unui proces legat de criza opioidelor din Statele Unite.

O instanţă din Boston a hotărât că John Kapoor și patru dintre colegii săi au conspirat pentru a mitui medicii să prescrie analgezice care dau dependenţă chiar și pacienţilor care nu au nevoie de ele. Fostul miliardar a fost găsit vinovat de conspiraţie prin escrocherie într-o schemă organizată în care erau înșelaţi deopotrivă asiguraţii și asiguratorii.

„Racketeering” este termenul folosit în sala de judecată pentru a descrie fapta lui Kapoor, care a pus la punct o reţea profesională capabilă să genereze cerere pentru medicamentele opioide pe care le producea firma lui. „Racketeering” descrie acţiunea prin care o persoană generează o problemă și furnizează apoi serviciul-soluţie la acea problemă, de pe urma căruia câștigă foloase materiale.

Deși poate contesta decizia instanţei, în prezent Kapoor și colaboratorii lui, Michael Gurry, Richard Simon, Sunrise Lee și Joseph Rowan, riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

John Kapoor s-a născut în india, dar a emigrat în SUA, unde a fondat, în 1990, Insys Therapeutics. Compania s-a dezvoltat, ajungând o afacere de miliarde de dolari. Până anul acesta, când l-a scos pe Kapoor din listele sale, Forbes aprecia valoarea netă a averii lui Kapoor la 1,8 miliarde de dolari în 2018.

Condamnarea magnatului este o victorie în războiul pe care guvernul american l-a declarat companiilor care au accelerat apariţia crizei opioidelor cu care se confruntă astăzi SUA. Zeci de mii de americani și-au pierdut viaţa din cauza supradozei de opioide în ultimii ani în Statele Unite. În 2017, președintele american, Donald Trump, a declarat criza opioidelor „o urgenţă naţională”. În același an, nu mai puţin de 48.000 de americani și-au pierdut viaţa din cauza fie a heroinei, fie a analgezicelor opiacee.

Epidemia a început cu analgezicele prescrise legal, precum Percocet și OxyContin, intensificându-se ulterior, pe măsură ce piaţa neagră a medicamentelor a început să prospere.

Compania lui Kapoor vindea un opioid foarte puternic, Fentanyl, sub formă de spray sublingual. În timpul procesului, juriul a vizualizat un videoclip făcut de Insys pentru a-și motiva angajaţii să crească vânzările respectivului spray.

În vara anului 2017, o scurtă scrisoare știinţifică publicată de New England Journal of Medicine, folosită în lumea medicală drept referinţă și dovadă a faptului că opioidele eliberate pe reţetă nu dau dependenţă, a fost recontextualizată de patru cercetători canadieni, la 37 de ani de la data publicării. Textul iniţial, citat în alte 608 studii știinţifice, a fost acuzat că ar fi stat la baza apariţiei crizei opioidelor în SUA.

Deși nu avea decât un singur paragraf, și acela alcătuit din 5 fraze, textul a fost neașteptat de influent, fiindcă fusese înţeles greșit.


Citește și:

Cum arată o epidemie de opioide


În Statele Unite, speranţa de viaţă a scăzut în ultimii ani, foarte probabil, scrie BBC, din cauza crizei opioidelor. Criza de opioide, numită mai degrabă „epidemie”, descrie creșterea galopantă și constantă în ultimii ani atât a consumului de opioide, cât și a supradozelor cu astfel de substanţe, în Statele Unite. Fenomenul a fost calificat drept cea mai gravă criză privind drogurile din istoria Americii, bilanţul de morţi rivalizând strâns cu rata mortalităţii din pricina SIDA în anii ’90.