Noi droguri sintetice bombardează piaţa UE

387

Heroina, cocaina şi cannabisul experimentează o uşoară scădere în ceea ce priveşte consumul, în timp ce consumul de droguri sintetice, care se vând pe Internet, creşte. Acestea sunt concluziile raportului European Drug Report, prezentat marţi, 28 mai, de către EU's Drugs Agency, The European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).

Anul trecut au fost identificate nu mai puţin de 73 substanţe psihoactive nou introduse pe piaţă, comparativ cu cele 24 identificate în 2009, scrie spiegel.de.

În fiecare săptămână, o nouă substanţă psihoactivă, cu efecte similare drogurilor, apare pe piaţă. Multe dintre aceste substanţe sunt produse în afara Europei şi vândute online, în anumite magazine sau pe piaţa ilegală de droguri. Pentru a trece de controale, aceste substanţe sunt etichetate drept „substanţe pentru cercetare" sau „fertilizator pentru plante", cu menţiunea că nu sunt pentru consumul uman.

Dincolo de rata uimitoare de proliferare a acestor substanţe, raportul atrage atenţia și asupra faptului că încă nu există date farmacologice şi toxicologice care să arate care ar putea fi efectele pe termen lung ale acestor substanţe.

De asemenea, din studiul UE reiese faptul că un sfert dintre europeni (85 de milioane) au folosit măcar o dată în viaţă droguri ilegale: 77 de milioane au consumat cannabis, 14,5 milioane au consumat cocaină, 12,7 milioane au consumat amfetamină şi 11,4 milioane au consumat ectasy. În Marea Britanie cele mai populare droguri sunt cocaina, amfetamina şi ectasy-ul, iar în Danemarca şi Franţa cel mai mare consum l-a înregistrat cannabisul. La nivel european, cel mai folosit drog este cannabisul, urmat de cocaină.