Olanda nu va mai vinde canabis decât cetăţenilor săi

188

„Reguli noi. Fără droguri." Asta și-au propus să realizeze autorităţile olandeze care, de marţi, au restricţionat vânzarea de canabis în sudul ţării doar pentru rezidenţii olandezi, în ciuda opoziţiei manifestate de grupurile „pro-iarbă".

Începând de marţi, Olanda solicită așa-numitor cafenele unde se vând droguri să vândă canabis doar pe baza unei legitimaţii, pe care o pot obţine numai cetăţenii olandezi de peste 18 ani, nu și turiștii străini. În felul acesta, speră autorităţile, se va pune capăt unei era a turismului pentru droguri, relatează AFP.

Regulile, dure pentru o ţară care zeci de ani a fost emblema toleranţei faţă de obiceiuri considerate vicii în alte părţi ale lumii, vor intra în vigoare la nivel naţional începând cu anul viitor.

Mulţi rezidenţi olandezi au salutat iniţiativa legislativă, spunând că s-au săturat de aglomeraţia din trafic, de gălăgia nocturnă și de vânzătorii ambulanţi de droguri, care servesc milioanele de turiști străini atrași în ţară tocmai de legile relaxate privind canabisul.

Se estimează că orașul Maastricht ar fi o destinaţie populară pentru circa 1,4 milioane de „turiști pentru droguri" în fiecare an. Aceștia provin în special din Germania, Franţa și Belgia.

Proprietarii de cafenele sunt însă nemulţumiţi de faptul că noua prevedere le va diminua profiturile. Unii chiar și-au anunţat intenţia de a încălca legea.

Deși canabisul este, tehnic vorbind, ilegal în Olanda, ţara a dezincriminat posesia a mai puţin de 5g, în 1976, prin intermediul unei așa-numite „politici de toleranţă".