Piaţa europeană de droguri o prinde din urmă pe cea americană

272

Odată cu scăderea preţului cocainei pe piaţa europeană și creșterea consumului în zonă, Europa a devenit o piaţă de desfacere aproape la fel de prolifică precum cea americană, indică un raport al Office on Drugs and Crimes (UNODC).

Preţul cocainei şi consumul acesteia variază semnificativ de la o ţară la alta. Astfel, potrivit ziarului Capital, cocaina are cel mai ridicat preţ în Norvegia, Finlanda şi SUA, iar cel mai scăzut în Marea Britanie şi Olanda. Consumul cel mai ridicat s-a înregistrat în Marea Britanie, Spania, SUA şi Italia.

Între 3,3% şi 6,1% din populaţia globului cu vârsta între 15 şi 64 de ani, respectiv între 149 şi 272 milioane de oameni au consumat droguri ilegale cel puţin o dată în anul precedent, conform raportului 2011 efectuat de UNODC. Autorii studiului estimează că jumătate dintre aceştia sunt consumatori regulaţi care au consumat droguri cel puţin o dată în luna anterioară efectuării studiului.

Între 104.000 şi 263.000 de oameni mor anual, la nivel global, din cauza consumului de droguri, scrie Capital. În Europa, supradozajul provoacă 4% din decesele anuale înregistrate la nivelul populaţiei de 15-39 ani. În unele ţări europene, acest procent ajunge până la 10%.