Bulgaria ar putea legaliza eutanasia

47

Socialistul Liuben Kornezov a depus în Parlamentul bulgar o propunere legislativă potrivit căreia pacienţii sau rudele lor au dreptul să solicite eutanasia.

O comisie formată de Ministerul Sănătăţii și Ministerul Justiţiei ar urma să evalueze solicitarea de eutanasie pentru a asigura protecţia împotriva abuzurilor. Decizia acestei comisii ar putea fi atacată doar la Curtea Supremă de Casaţie.

„Bolnavul în stare terminală va putea să-şi anuleze decizia de eutanasie indiferent de concluziile comisiei şi ale Curţii Supreme de Casaţie," a explicat Kornezov.

În urma aprobării solicitării, organele pacientului pot fi donate pentru transplant, prevede aceeași propunere legislativă. Documenteul ar putea legaliza patru tipuri de eutanasie: activă, pasivă, voluntară și involuntară, transmite Mediafax. Komezov susţine că eutanasierea voluntară a pacienţilor cu boli incurabile ar trebui echivalată, din punct de vedere legal, cu moartea din cauze naturale, evitând astfel problemele cu poliţele de asigurare.