Primele 2 state americane care legalizează marijuana

59

Statele americane Colorado şi Washington au legalizat, marţi, consumul de canabis.  

Potrivit exit-poll-urilor publicate de Denver Post, propunerea a fost aprobată cu 52,7 la sută din voturi pentru faţă de 47,3 la sută împotrivă. CNN şi NBC anunţau 53 la sută din voturi pentru apărătorii acestei propuneri (puţin peste 42 la sută din buletinele numărate).

În Massachussets, a fost legalizată marijuana în scopuri medicinale, în timp ce în Arkansas, o iniţiativă similară a eşuat, scrie Mediafax. Nici în Oregon propunerea de legalizare nu a fost aprobată.

Despre legea din Colorado şi Washington, The Huffington Post scrie că nu permite fumatul pe stradă şi că posesorii de marijuna nu vor avea dreptul să deţină asupra lor mai mult de 30 de grame.

Susţinătorii acestei măsuri au afirmat că legalizarea marijuanei în scopuri recreative va lăsa cartelurile infracţionale ale drogurilor fără profituri şi va aduce venituri substanţiale la buget. Cei care se opun măsurii sunt însă de părere că legalizarea marijuanei va atrage traficanţi de droguri din afara statului şi va duce la creşterea consumului de marijuana în rândul tinerilor.