Un nou drog a apărut pe piaţă

339

Un nou drog face ravagii în Statele Unite ale Americii. Drogul a fost denumit 2C-I, dar este cunoscut drept „Smiles" (Zâmbete) şi a apărut în 2003 în Europa, iar recent a ajuns în SUA.

Din cauză că este un drog destul de nou, cele mai multe lucruri care se cunosc despre el vin chiar din experienţele consumatorilor, care se filmează sub influenţă şi pun videoclipurile pe Internet. „Prima dată, mi se pare ceva extrem de frumos, după care mi se pare că arată ciudat…m-am uitat la faţa prietenei mele şi, dintr-o dată, s-a înnegrit. Apoi, negrul a început să îi picure din ochi", povesteşte un tânăr pe YouTube.

Se pare că substanţa halucinogenă este căutată în rândul tinerilor din mai multe state americane, autorităţile luptându-se, prin campanii de informare, să pună punct consumul acestui drog, după ce doi băieţi au decedat în statul Dakota de Nord, au murit subit, decesul fiind legat de consumul de 2C-I. Americanul de 17 ani, de exemplu, a început să se dea cu capul de pământ, după care a încetat să respire, relatează Healty Living.

Drogul este halucinogen şi provoacă o stare asemănătoare cu cea de după consumul de LSD, persoanele manifestând convulsii, insuficienţă renală şi hipertensiune arterială, potrivit lui James Mowry, directoul Centrului pentru Controlul Substanţelor Pericluoase din Indiana.

Specialiştii spun că principala problemă pe care o presupune stoparea acestui fenomen este că 2C-I, ca, de altfel, cele mai multe droguri sintetice, nu poate fi detectat cu ajutorul testelor, şi că pe măsură ce anumite substanţe sunt declarate ilegale, sunt create versiuni alterale şi mai potente.