Niijima – cea mai nouă insulă a lumii

224

Pe harta lumii a ieșit la suprafaţă o nouă insulă formată în urma activităţii vulcanice înregistrate în jurul datei de 20 noiembrie în zona de vest a Oceanului Pacific, anunţă experţii de la NASA, care au publicat imagini inedite ale formaţiunii denumite Niijima.

Insula este situată la aproximativ 1.000 de kilometri la sud de Tokio, într-o regiune care aparţine Japoniei. La începutul acestei luni, Niijima măsura aproximativ 56 de kilometri pătraţi și se ridica la aproximativ 20-25 de metri deasupra nivelului apei. Noua insulă se află în apropierea unei alte formaţiuni apărute în urma unei erupţii vulcanice, Nishino-shima, la numai 500 de metri depărtare.

Niijima s-a extins de trei ori și jumătate de la dimensiunea iniţială, iar suprafaţa formaţiunii s-ar putea mări în viitor, susţin experţii. „Încă vedem nori de fum și cenușă venind dinspre insulă, iar ocazional există eruperi de lavă, așa că insula ar putea deveni mai mare, a declarat Tomoyuki Kano, reprezentantul oficial al Agenţiei Meteorologice din Japonia, citat de The Australian.

Deși nu este exclus ca noile insule care apar la suprafaţă să se scufunde iar în apă, experţii sunt de părere că Niijima nu va avea această soartă prea curând și va rezista chiar și câţiva ani. Pericolul scufundării ar putea crește însă în cazul în care ar „avea loc o erupţie vulcanică puternică, ce ar putea să o arunce în aer", adaugă Kano.

Galerie Foto: Observatorul Pământului / NASA