Este „dependenţa de mâncare” doar o scuză pentru a mânca în exces?

20

Persoanele care mănâncă mai mult decât este necesar spun că acest lucru se întâmplă deoarece au o „dependenţă de mâncare", un termen din ce în ce mai popular, dar folosit greşit, în opinia experţilor în domeniu.

Făcând o analogie cu dependenţa de droguri, cei care obişnuiesc să mănânce în exces au adoptat termenul de „dependenţă de mâncare" pentru a justifica într-un fel acţiunile lor şi implicita obezitate, de care suferă milioane de oameni. Însă folosirea acestui termen duce la distorsionarea realităţii, dând impresia că aşa-zisa „dependenţă de mâncare" trebuie tratată cu medicamente, notează BBC.

Multe persoane îşi scuză comportamentul în privinţa mâncării, plecând de la ideea că nu este vina lor că suferă de această dependenţă şi prin urmare, nu există soluţie pentru aşa ceva. Însă a justifica obezitatea printr-o dependenţă în faţa căreia nu se poate face nimic este o mare greşeală, spun specialiștii, mai ales pentru cei care încearcă să trăiască mai sănătos. Tulburările alimentare există, într-adevăr, dar acestea nu afectează decât un modest procent de 3% dintre obezi, prin urmare, ceea ce oamenii numesc în general „dependenţă de mâncare" este doar o problemă de autocontrol.

Conceptul de „dependenţă de mâncare" este o combinaţie de date experimentale, observaţii, date ştiinţifice, opinii personale, deducţii şi opinii, motiv pentru care este nevoie de o cercetare mai complexă pentru a afla ce înseamnă într-adevăr acest concept, pentru ca oricine să poată cunoaşte care sunt cauzele comportamentului său. Până atunci însă, tendinţa de a mânca în exces trebuie combătută printr-o exercitare sănătoasă a voinţei.