Deşeurile de plastic, o ameninţare pentru lacuri şi oceane

117

Până nu demult, deşeurile de plastic se întâlneau mai mult în mediul oceanic, dar acum, se află şi în lacuri în cantităţi îngrijorătoare.

Oamenii de ştiinţă au descoperit în lacuri, precum lacul Garda, din Italia, niveluri de plastic asemănătoare cu cele din oceane, lucru care îi îngrijorează, deoarece mici particule de plastic ar putea intra în lanţul trofic. Până în prezent, s-au făcut multe studii în ceea ce priveşte poluarea cu deşeuri de plastic a oceanelor, dar în ceea ce priveşte lacurile, nu au existat, notează BBC.

Subiectul studiului recent publicat în Current Biology a fost lacul Garda, un lac mare, din zona alpină a Italiei. Cercetătorii au găsit în nordul lacului aproximativ 1.000 de particule mari de plastic pe metru pătrat şi 450 de particule de micro-plastic (fragmente foarte mici de plastic). Chiar şi în tractul digestiv al crustaceelor au fost găsite particule de micro-plastic, lucru îngrijorător deoarece chimicalele din plastic pot fi otrăvitoare, pot afecta sistemul endocrin şi sistemul hormonal şi pot procova chiar şi cancer.

Studiile anterioare cu privire la peşti şi alte creaturi marine au arătat că aceste specii acumulează mici fragmente de plastic în ţesutul lor, lucru care s-ar putea întâmpla şi cu vieţuitoarele din lacul Garda. Acest lucru se întâmplă deoarece vieţuitoarele confundă particulele de plastic cu hrana şi le înghit. În cazul lacului Garda, deşeurile provin din produsele de plastic aruncate, moloz şi alte gunoaie din gropile de gunoi, dar şi de la sporturile nautice, turişti şi bărcile de pescari.

Cercetătorii se tem de faptul că aceste descoperiri ar putea afecta şi oamenii, deoarece de multe ori, apele lacurilor sunt folosite pentru consum sau pentru agricultură. Lacul Garda este doar un exemplu a ceea ce se întâmplă în toate lacurile din Europa şi în mod probabil, în toate lacurile şi apele din lume.