Etiopia: Jumătate de sat ameninţat de orbire

169

Mai bine de jumătatea populaţiei dintr-un sat din regiunea Oromia, Etiopia, este ameninţată de orbire din cauza trahomului, o boală a mizeriei de care suferă, la nivel mondial, alte 40 de milioane de oameni din locuri sărace și lipsite de condiţiile minime de igienă.

Atunci când elevii şcolii unui sat etiopian, din zona Oromia, au fost întrebaţi dacă ştiu pe cineva afectat de orbire sau afecţiuni ale ochilor, majoritatea au povestit cazurile din familiile lor. Apoi, când au fost examinaţi de către un oftalmolog, s-a constatat că mai bine de jumătate dintre aceşti copii sufereau de trahom, una dintre cele mai importante cauze ale morbidităţii oculare, notează BBC.

Problema cea mai mare cu care se confruntă medicii este că la copii trahomul nu prezintă suficiente simptome şi, în felul acesta, adulţii cu care aceştia intră în contact, mai ales femeile, se molipsesc de această infecţie. Dr. Wondu Alemayehu, unul dintre specialiştii în oftalmologie din Etiopia, susţine că suferinţa şi consecinţele produse de trahom ar putea fi evitate printr-o simplă intervenţie chirurgicală, care nu durează decât 10 minute. Trahomul este o infecţie bacteriană cu localizare oculară. Boala afectează ambii ochi, iar principala consecinţă este orbirea.

Trahomul este considerat a fi o boală a mizeriei, care face ravagii în numeroase ţări din Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină. Această boală apare în zonele cu igienă deficitară şi afectează în special copiii (predominant cei cu vârste de 3-5 ani). Experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 21 de milioane de persoane suferă de trahom, dintre care 1,2 milioane de oameni au orbit. În Oromia, în sudul Etiopiei, incidenţa trahomului este de 42%.

Programul Neglected Tropical Disease împreună cu alte organizaţii de caritate doresc ca până în anul 2020 să elimine această boală. Primul lucru pe care îl vor face în acest sens este conturarea unei hărţi cu locurile în care această boală este cel mai des întâlnită; până în luna mai, anul 2015, vor face o statistică globală şi vor examina patru milioane de persoane în mai bine de 30 de ţări.