Experţii atrag atenţia: Mamografiile sunt supraestimate

166

Cea mai mare organizaţie caritabilă pentru cancer, care a inventat fundiţa roz ca simbol al luptei împotriva cancerului mamar, este acuzată de către experţi de adoptarea unor tactici „demne de Oscar", pentru a convinge femeile să facă mamografii.

Experţii spun că organizaţia supraestimează beneficiile acestui tip de control, ignorând posibilele efecte dăunătoare şi că prezintă statistici înşelătoare pentru a convinge femeile să îşi facă controale, fără ca acestea să aibă toate informaţiile.

În Statele Unite opinia publică începe să conştientizeze că există o balanţă delicată între beneficiile şi daunele cauzate de un control cu raze X. Dar nu ar afla asta de la cei care le fac reclamă, susţinând că „detectarea la timp a bolii salvează vieţi", spun profesorii Lisa Schwartz şi Steven Woloshin, de la Centrul pentru Medicină şi Media din cadrul Institutului Dartmouth din SUA, care cred că femeile îşi fac speranţe deşarte în urma publicităţii înşelătoare.

Ei au criticat site-ul revistei de specialitate British Medical Journal pentru că acceptau publicitate din partea organizaţiei Susan G Komen for the Cure. Profesorii susţin că organizaţia nu recunoaşte faptul că ratele de supravieţuire sunt distorsionate de acest examen medical şi că şi mai multă confuzie este creată de supradiagnosticarea unor cancere care altfel nu ar fi fost fatale.

Beneficiile unei mamografii ar fi destul de mici, susţin cei doi. Ele rezultă în reducerea şansei ca o femeie la 50 de ani să moară de această boală în următorii 10 ani, de la 0,53% la 0,46%. Pentru fiecare viaţă salvată de mamografie, alte două din 10 femei sunt supradiagnosticate şi tratate pentru cancere care nu s-ar fi manifestat niciodată, relatează DailyMail.