Pelerina invizibilităţii temporale face evenimentele să dispară

21

Cercetătorii americani au creat o pelerină a invizibilităţii temporale, care permite ascunderea evenimentelor într-un flux continuu de lumină.

Pelerina funcţionează prin manipularea vitezei luminii care călătorește prin fibra optică, ceea ce înseamnă că orice eveniment care are loc în timpul acestui „gol temporal" nu e detectat, potrivit unui studiu publicat ieri în revista Nature.

Cercetarea are la bază pelerina temporală prezentată deja anul trecut, dar care nu putea camufla decât evenimente foarte scurte, de maximum 50 de picosecunde, conform studiului publicat anul trecut, tot în revista Nature.

Această invenţie e diferită de alte „pelerine de invizibilitate" prin faptul că ascunde evenimentele petrecute în timp, mai degrabă decât obiectele din spaţiu, precizează BBC.

Echipa de cercetători de la Universitatea Purdue din Indiana au demonstrat că pot ascunde evenimente aflate în calea unui flux continuu de lumină, prin crearea unor „găuri în timp". Ei au reușit să mascheze aproape jumătate din informaţiile interpuse în calea fluxului de lumină, care ar fi putut să fie altfel detectate cu ușurinţă.

Pelerina se bazează pe faptul că lumina de diferite culori se deplasează cu viteze diferite în anumite medii. Folosind un dispozitiv denumit „lentila timpului", cercetătorii despart raza de laser de o singură culoare pe mai multe lungimi de undă, apoi încetinesc jumătate dintre acestea și le accelerează pe celelalte. Astfel, se creează o gaură temporală scurtă care poate fi închisă înainte de a fi sesizată de detector, întorcând raza la o singură lungime de undă.

Procedeul seamănă cu trecerea la nivel cu calea ferată, au declarat Robert Boyd şi Zhimin Shi de la Universitatea Rochester din New York. Atunci când trece un tren, maşinile se opresc în faţa barierei, generând astfel „o gaură" în fluxul ce reprezintă traficul auto. După trecerea trenului, maşinile accelerează, până le prind din urmă pe celelalte. Pentru un observator exterior, fluxul circulaţiei pare absolut normal şi nu există nicio dovadă a trecerii trenului prin intersecţie.Spre deosebire de experimentele anterioare, în cadrul cărora cercetătorii curbau lumina din jurul obiectelor pentru a le face invizibile, echipa de cercetători de la Universitatea Purdue a obţinut efectul de teleportare prin manipularea vitezei la care aceasta călătoreşte prin mediul unui material. Prin urmare, cu ajutorul „metamaterialelor" conţinute de pelerină, lumina este împărţită în „particule fruntașe" accelerate, care au ajuns înaintea unui eveniment, și „particule codașe" încetinite, rămase în urmă și sosite după consumarea evenimentului.

Atat razele lente, cât și cele rapide, sunt îmbinate la loc și ajustate la aceeași viteză înainte să fie vazute de un observator. Rezultatul este un pasaj în timp nevăzut , sau „o lacună temporală", de-a lungul căreia un eveniment nu este luminat și trece astfel neobservat.