Jumătate dintre români s-ar întoarce la comunism

111

Situaţia politică din România i-a făcut pe 27% dintre români să se teamă că vom fi daţi afară din Uniunea Europeană, iar pe 53% să dea capitalismul pe comunism, conform mai multor sondaje realizate de Institutul Român de Studii Sociale şi de Public-Affairs.

În luna martie, 80% dintre români erau convinşi că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, conform unui sondaj IRSS. Odată cu schimbarea guvernului, procentul s-a redus la 40%, la începutul lunii mai, dar a crescut din nou la 64%, la sfârşitul lunii iunie, pe fondul crizei politice din România.

Aproape 71% dintre participanţii la sondaj cred că imaginea ţării în Europa este destul de proastă, iar 27% cred că România ar putea fi dată afară din UE din cauza luptei pentru şefia statului, anunţă IRSS.

Într-un alt sondaj realizat de Public-Affairs în perioada 14-18 iulie, 51% dintre respondenţi au declarat că politicienii „fură din bani publici", iar 31% cred că sunt „mincinoşi". Motiv pentru care, 53% dintre respondenţi s-ar întoarce la comunism fără să stea prea mult pe gânduri, deşi cred că ideologia politică a fost prost aplicată în România, conform money.ro.

Sondajul Public-Affairs a fost efectuat pe un eșantion de 1.204 subiecţi cu vârste de peste 18 ani. Persoanele chestionate au fost intervievate telefonic, iar marja de eroare este de +/- 2,8%.