Fructele şi legumele galben-portocalii „ar putea scădea riscul de cancer al vezicii biliare la femei”

271

Femeile care consumă multe legume de culoare galben-portocaliu ar putea înjumătăţi riscul de dezvoltare a cancerului la vezica urinară, susţin cercetătorii americani citaţi de Eurek Alert.

Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare pentru Cancer din cadrul Universităţii din Hawaii au analizat datele a peste 185.800 de adulţi care au luat parte la Studiul Cohortei Multietnice (MEC), început în anul 1993, dintre care 581 de persoane sufereau de cancer invaziv la vezica biliară (152 de femei şi 429 de bărbaţi). Cercetătorii au evaluat legătura dintre dieta participanţilor, stilul de viaţă, factorii genetici şi riscul de dezvoltare a cancerului. De asemenea, ei au luat în considerare şi factorii de risc ce pot influenţa apariţia cancerului vezicii urinare, precum vârsta.

În urma analizei datelor, aceştia au putut observa că femeile care consumau fructe şi legume galben-portocalii aveau cu 52% mai puţine șanse de a dezvolta cancer la vezica biliară. Cel mai mic risc de apariţie a acestei afecţiuni a fost înregistrat în rândul participantelor care au înregistrat cele mai mari nivele de vitamina A, C şi E.În cazul bărbaţilor nu au fost însă găsite legături între consumul de legume şi fructe şi dezvoltarea cancerului la vezica urinară.

Unul dintre cercetători, dr. Song-Yi Park, susţine că sunt necesare studii ulterioare pentru a stabili de ce consumarea de fructe şi legume a avut efectul de scădere a şanselor de apariţie a acestui tip de cancer numai în cazul participantelor de sex feminin. Cu toate acestea, rezultatele cercetării subliniază importanţa integrării fructelor şi legumelor în dieta zilnică pentru a preveni dezvoltarea tumorilor.

Studiul a apărut în publicaţia de specialitate The Journal of Nutrition.