Fumatul în mașină, o bombă de poluare

81

Fumatul în mașină, chiar și cu geamurile deschise, sau cu aerul condiţionat pornit, creează poluare, la un nivel care depășește limitele de siguranţă, avertizează mai mulţi oameni de știinţă din Scoţia, citaţi de BBC.

O echipă de cercetători din Scoţia, care a efectuat măsurători în timpul a 85 de călătorii cu mașina a descoperit că nivelul de poluare generat de fumatul în mașină depășesc nivelul maxim admis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În medie, nivelul de poluare constatat în mașinile în care se fuma a fost de 85µg/m3, de peste trei ori mai mare decât maximul de 25µg/m3, admis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Oamenii de știinţă au publicat rezultatele studiului lor în jurnalul Tobacco Control.

Copiii sunt, în mod special, afectaţi de fumatul în mașină, fiindcă ei respiră mai rapid decât adulţii, au un sistem imunitar mai puţin dezvoltat și se află, adesea, în imposibilitatea de a scăpa de expunerea la fumatul pasiv, atrage atenţia Dr. Sean Semple, de la Universitatea Aberdeen.

Fumatul în mașină nu este încă ilegal în Marea Britanie, însă Asociaţia Medicală Britanică a anunţat că obiceiul ar trebui să fie complet interzis.