România, între ţările unde se fac studii clinice pe ascuns

91

Înainte ca o companie farmaceutică să lanseze pe piaţă un medicament, acesta trebuie să treacă prin mai multe studii clinice. Conform unui documentar realizat de postul de televiziune francez, ARTE, cele mai multe dintre aceste studii sunt făcute pe pacienţi din estul Europei, inclusiv români.

Un exemplu prezentat în documentar este cazul lui Corneliu Nedelcu, un diabetic în vârstă de 53 de ani, din Iaşi, care şi-a pierdut vederea la un ochi, după ce a fost inclus într-un un studiu clinic. Nedelcu e mers la un oftalmolog din Iaşi pentru un tratament pentru retinopatie diabetică. Medicul i-a oferit contra sumei de 6.400 de lei un tratament care făcea parte de fapt dintr-un studiu clinic, sponsorizat de Ophthalmological Association Edelweiss şi care presupunea injectarea direct în ochi a unui medicament perfuzabil. Bărbatul nu a fost informat că a fost inclus în studiul clinic, scrie Gândul.

Şi anul trecut, jurnaliştii de la Vanity Fair scriau că mii de teste se fac în ţări cu un mare număr de săraci sau de analfabeţi care, în anumite cazuri, semnează punându-şi o amprentă a degetului mare pe formular sau schiţând un „X" în locul unei semnături. „În Bangladesh s-au făcut aproximativ 76 de teste. Alte 61 au fost făcute în Malawi, 1.513 în Rusia, 876 în România, 786 în Thailanda, 589 în Ucraina, 15 în Kazahstan, 494 în Peru, 292 în Iran, 716 în Turcia sau 132 în Uganda", scriu jurnaliştii de la Vanity Fair, menţionând şi Iaşiul ca unul dintre locurile în care s-au făcut astfel de teste.

Doar în anul 2008, 80% dintre cererile de avizare a unor medicamente înaintate către FDA conţineau date obţinute în urma unor teste făcute în străinătate.