Greenyard retrage de pe piaţă alimente congelate

623

Agenţia Europeană pentru Standarde Alimentare a informat vineri că 43 de tipuri de produse congelate, inclusiv porumbul dulce și legumele mixte, vândute de comercianţi cu amănuntul precum Tesco, Sainsbury, Waitrose, Aldi și Lidl au fost retrase de pe piaţă de Greenyard, unul dintre cei mai mari furnizori de fructe și legume congelate.

Decizia, care a avut la bază „principiul precauţiei”, a fost luată în dreptul tuturor produselor congelate comercializate pe piaţa din Europa, inclusiv în România.

Legumele congelate comercializate de Greenyard ar putea conţine listeria monocytogenes, o bacterie care poate provoca listerioză. Doi britanici și-au pierdut viaţa anul trecut din cauza acestei boli, iar autorităţile spun că, din cele 47 de cazuri înregistrate din 2015 până astăzi, 9 au fost fatale. Se pare că focare de listeria monocytogenes au afectat, de asemenea, Austria, Danemarca, Finlanda și Suedia.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a declarat că a detectat tulpini de listeria în produsele fabricate la uzina de procesare încă din anul 2015. Aceasta sugerează că tulpinile listeriei au persistat în fabrică, în ciuda procedurilor de curăţare și dezinfecţie.

Iniţial sursa bacteriilor a fost considerată a fi producţia de porumb dulce, însă EFSA a declarat că este posibil ca și alte legume să fi fost contaminate. Greenyard a declarat că „luăm acest lucru foarte în serios. Ne-am oprit producţia în Ungaria pentru o revizuire aprofundată și nu o vom reporni înainte de a găsi și elimina sursa focarului”.

În România, Autoritatea Sanitar Veterinară a informat că a primit un comunicat cu privire la prezenţa în ţara noastră a produselor congelate Greenyard, suspectate de contaminare. Cu toate acestea, Autoritatea a declarat că nu a primit şi buletine de analiză care să indice prezenţa listeria în produsele congelate de pe piaţa din ţara noastră.

Printre produsele care sunt retrase de pe piaţă se numără „Spanac preparat cu smântână”, „Fasole galbenă tăiată”, ambele vândute în magazinele Lidl. Alte produse sunt „Chef Amestec de legume Mexican congelat” şi „Chef Porumb dulce congelat”, comercializate de Metro Cash & Carry. Din Penny Market autorităţile au retras fasolea verde păstăi tăiată şi congelată și mazărea verde congelată.

Pentru a reduce riscul infecţiei cu listeria, specialiştii spun că este obligatorie gătirea legumelor. În cazul infectării, simptomele pot fi uneori confundate cu simptomele de gripă: febră, dureri musculare, greaţă și vomă și dureri gastrice. Cu toate acestea, dacă germenul reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz printre simptome se numără cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională.