Interzicerea fumatului a scăzut numărul de sarcini premature

189

Cercetătorii de la Universitatea Hasselt din Belgia au decoperit o legătură între interzicerea fumatului în locurile publice şi o tendinţă de scădere a sarcinilor premature.

Este ştiut că fumatul în timpul sarcinii poate opri dezvoltarea fătului şi scurtarea perioadei de gestaţie şi că şi fumatul pasiv poate afecta sarcina, dar nu se ştia în ce măsură.

Echipa de cercetători a investigat tendinţele în naşterile premature (înainte de 37 de săptămâni) din 2002 până în 2011, acoperind perioada dinainte ca legile să fie introduse, dar şi după ce au fost introduse.

Cercetătorii au descoperit că riscul de a naşte înainte de termen după introducerea fiecărei faze de interzicere a fumatului în public (implementat în Belgia în trei faze: locuri publice şi locul de muncă; restaurante; orice baruri care servesc mâncare) a scăzut.

Nu a fost observată nicio tendinţă de scădere în anii şi lunile dinaintea interzicerii fumatului, au scris cercetătorii în studiul publicat de British Medical Journal, conform Reuters.