Pericolul la care se expun studenţii care trimit frecvent SMS-uri

25

Studenţii care trimit frecvent mesaje folosind telefonul mobil ar putea experimenta probleme ale somnului, arată o cercetare americană publicată în jurnalul Psychology of Popular Media Culture.

Oamenii de știinţă de la Universităţile Washington și Lee au vrut să observe legătura dintre stresul interpersonal, activitatea de trimitere a SMS-urilor și trei indicatori de sănătate și bunăstare: problemele de somn, starea emoţională și oboseala. Cei 83 de studenţi în primul an de facultate, participanţi la studiu, au fost rugaţi să răspundă la un chestionar legat de numărul de mesaje trimise și primite zilnic, problemele de somn experimentate, dar și de epuizarea socială și școlară, notează Science Daily.

Rezultatele au arătat o asociere între un număr mare de mesaje trimise pe zi și experimentarea problemelor de somn. Fenomenul ar putea fi explicat atât de faptul că studenţii se simt presaţi să răspundă unui mesaj, indiferent de ora la care este primit, dar și de tendinţa acestora de a dormi cu telefonul mobil în apropiere, iar soneria care anunţă o notificare îi poate trezi.

De asemenea, cercetătorii au observat o legătură între trimiterea frecventă de mesaje text de pe telefonul mobil și creșterea vulnerabilităţii participanţilor în faţa stresului interpersonal.

Autoarea studiului, Karla Klein Murdock, susţine că descoperirile atrag atenţia asupra problemelor pe care transmiterea frecventă de SMS-uri le poate provoca în condiţii de stres. În primul rând, aceasta punctează unul din minusurile acestui tip de comunicare: absenţa mesajelor nonverbale transmise în comunicarea faţă în faţă. Apoi, ea atrage atenţia asupra riscului ca mesajul să suporte mai multe interpretări, lucru care poate cauza neînţelegeri.