Mai aproape de un leac pentru orbire

292

Rezultatele obţinute în cadrul testării unei terapii genice retinale revoluţionare pentru redarea vederii sunt promiţătoare și au depășit așteptările, susţin experţii de la Universitatea Oxford.

La studiu au luat parte pacienţi care sufereau de o afecţiune genetică ereditară, care nu poate fi tratată, denumită Choroideremia. Boala este rar întâlnită și afectează o persoană din 50.000. Pe măsură ce evoluează, afecţiunea conduce la slăbirea vederii. Acest lucru este cauzat de problemele care apar la nivelul genei CHM a cromozomului X.

În încercarea de a le reda vederea pacienţilor care suferă de această boală, experţii au folosit o tehnică de introducere a genei CHM în fotoreceptorii retinei, cu ajutorul unei injecţii. Primele rezultate înregistrate în rândul a șase subiecţi, după șase luni de la intervenţie, au fost impresionante. Doi dintre voluntari sufereau de o formă avansată a bolii, scriu experţii în The Lancet. Tratamentul a condus la îmbunătăţirea semnificativă a vederii lor. Ceilalţi patru pacienţi se aflau încă într-un stadiu incipient al bolii, în care abilitatea vederii nu este semnificativ afectată. Și în cazul lor au fost observate îmbunătăţiri.

După tratament, unul dintre pacienţii trataţi prin această metodă, Jonathan Wyatt de 65 de ani, mărturisea că „ochiul stâng, care a fost mereu mai slab, a fost tratat în acest experiment… Acum, când privesc un meci de fotbal la televizor, dacă mă uit la ecran doar cu ochiul stâng, este ca și cum cineva ar fi pornit reflectoarele. Culoarea verde a terenului este mai luminoasă, iar numerele de pe tricouri sunt mult mai clare." Recăpătarea vederii i-a adus și optimismul lui Wyatt. Soţia sa, Diane, a declarat pentru BBC că starea lui de spirit s-a îmbunătăţit în urma tratamentului.

Wayne Thompson, un alt participant la studiu, a observat că vederea lui începe să se deterioreze încă de la vârsta de 17 ani. În urma intervenţiei, el a resimţit rezultatele benefice la foarte scurt timp. „Am trăit în ultimii 25 de ani cu siguranţa că voi orbi, iar acum (după operaţie) există posibilitatea să îmi păstrez vederea", a declarat Thompson pentru BBC.

Cu toate că s-a declarat „absolut încântat" de rezultate, coordonatorul studiului, prof. Robert MacLaren, punctează că în prezent nu poate fi preconizată durata efectelor acestei intervenţii. „Este încă prea devreme să știm dacă tratamentul de terapie genică va dura la nesfârșit, dar putem spune că îmbunătăţirile de vedere au fost menţinute pe toată perioada în care am monitorizat pacienţii, care este de doi ani într-un singur caz." Metoda ar putea fi aplicată și în cazul pacienţilor care suferă de alte boli genetice retinale, inclusiv retinita pigmentară sau degenerarea maculară produsă de îmbătrânire, adaugă expertul. Mai mult, rezultatele experimentului sunt cu atât mai importante, cu cât „este pentru prima dată când se arată că terapia genică poate fi aplicată în siguranţă înaintea debutului pierderii vederii".

Niciun articol afișat