Mai puţin zgomot pentru un auz mai bun

328

Foarte multă lume ascultă muzică la căşti şi cu volum mare. Specialiştii avertizează asupra efectelor pe care le-ar putea avea acest lucru pe termen lung.

Aproximativ 1,1 miliarde de adolescenţi şi tineri din lumea întreagă sunt expuşi riscului de a suferi probleme de auz ca urmare a faptului că ascultă muzică sau orice alte zgomote prea mult timp şi la un volum prea mare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă nu mai mult de o oră de ascultat muzică în căşti, potrivit BBC. Dar nu numai căştile sunt periculoase în acest sens, ci şi sălile de concert, cluburile sau locurile în care zgomotul depăşeşte cotele normale de zgomot, respectiv 85 de decibeli.

Potrivit OMS, 43 de milioane de persoane, cu vârste între 12 şi 35 de ani, şi-au pierdut parţial auzul, iar cifra este în creştere. „Ceea ce încercăm noi este să atragem atenţia asupra unui subiect despre care nu se vorbeşte prea mult, dar care poate provoca daune care ar putea fi evitate”, declara dr. Etienne Krug, de la OMS. Pentru a evita pierderea parţială sau totală a auzului, se recomandă atât limitarea folosirii mecanismelor audio personale (spre exemplu, mp3-player), cât şi reducerea volumului.

În ceea ce priveşte timpul şi decibelii care se încadrează în limite normale şi sigure, iată recomandările OMS:

– 85 decibeli – nivelul zgomotului în interiorul unei maşini – 8 ore
– 90 decibeli – maşina de tuns iarba – 2 ore şi 30 de minute
– 95 decibeli – motocicletă – 47 de minute
– 100 decibeli – claxonul unei maşini sau zgomotul unui metrou – 15 minute
– 105 decibeli – mp3 la volumul maxim – 4 minute
– 115 decibeli – concert rock – 28 de secunde
– 120 decibeli – sirenă, semnal de alarmă – 9 secunde

Cu cât volumul este mai mare, cu atât scade auzul mai mult. Prin urmare, potrivit clicksanatate.ro:

– la 95 decibeli, problemele de auz apar după 4 ore de expunere pe zi
– la 100 decibeli, problemele de auz apar după 2 ore de expunere pe zi
– la 105 decibeli, problemele de auz apar după 1 oră de expunere pe zi
– la 110 decibeli, problemele de auz apar după 30 de minute de expunere pe zi
– la 115 decibeli, problemele de auz apar după 15 minute de expunere pe zi
– la 120 decibeli sau mai mult, problemele de auz apar aproape imediat.

Dr. Krug subliniază că este nevoie de multă voinţă pentru a face schimbări în această privinţă, dar acestea sunt necesare. De asemenea, susţine faptul că este nevoie de anumite măsuri şi din partea statului şi a proprietarilor de cluburi sau săli de concerte.

Senzaţia de ţiuit, bâzâit, de fluierat, şuierat, senzaţia de ureche înfundată şi dificultatea de a înţelege pe cineva într-un mediu zgomotos sunt doar câteva dintre simptomele care anunţă probleme ale auzului. Pierderea de auz temporară poate fi tratată, însă este foarte importantă detectarea timpurie.