Avem un nou antibiotic pentru „superbacterii”

253

Anul trecut, odată cu izbucnirea epidemiei de Ebola, au intrat în atenţia presei și „superbacteriile”, care și-au atras apelativul de „super” fiindcă au dezvoltat o rezistenţă incredibilă la majoritatea antibioticelor de pe piaţă. Rezistenţa lor ar fi declanșată tocmai de faptul că administrarea antibioticelor a devenit mult prea comună. Acum însă există o soluţie. Administraţia pentru Alimente și Medicamente din SUA tocmai a aprobat folosirea unui „superantibiotic”.

În mentalitatea comună, virușii și-au creat o imagine de personaj negativ, în timp ce bacteriile sunt trecute cu vederea. Însă oricine a suferit infecţie încăpăţânată a aflat pe propria piele că bacteriile sunt extrem de periculoase și câteodată e nevoie doar de un sistem imunitar slăbit sau de o igienă necorespunzătoare pentru a se activa în organismul uman. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertiza, în luna aprilie, că urmează o eră „postantibiotic”, în care infecţiile comune vor deveni din nou criminale.

Doar săptămâna trecută, doi pacienţi au murit și alţi 179 au fost infectaţi la Centrul Medical „Ronald Reagan” al Universităţii Californiei din Los Angeles (UCLA), factorul comun fiind manevra de endoscopie realizată cu echipament infectat cu o bacterie din familia CRE, o „superfamilie” de bacterii rezistente la una dintre cele mai puternice clase de antibiotice, carbapenem. O altă bacterie fatală, clostridium difficile (C.Diff.), a fost responsabilă în anul 2011 pentru infectarea a jumătate de milion de americani și pentru moartea a 29.000 dintre ei, conform unui studiu al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Tocmai administrarea pe termen lung a antibioticelor crește riscul infecţiei cu C.Diff. „Antibioticele omoară bacteriile bune din intestine, care luptă împotriva infecţiilor, lăsând loc bacteriilor rele să își facă cuib și să elibereze toxine”, explică dr. William Schaffner, expert în boli infecţioase la Universitatea de Medicină Vanderbilt. Studiile au arătat că mai mult de jumătate dintre pacienţii care se internează în spital primesc la un moment dat antibiotice necesare în jumătate dintre cazuri, iar acest lucru, împreună cu un control deficitar al infecţiei, permite răspândirea bacteriei în spital și în alte medii, când pacientul este transferat.

Pentru astfel de „superbacterii”, Administraţia pentru Alimente și Medicamente a aprobat administrarea antibioticului Avyzac, deţinut de Actavis și dezvoltat împreună cu AstraZeneca. Antibioticul este o combinaţie între ceftazidim și avibactam și va deveni disponibil în a doua jumătate a anului. Și alte companii, printre care Roche, Tetraphase, Achaogen și Cempra lucrează la antibiotice pentru o varietate de „superbacterii”.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.