Mâncăm prost şi nesănătos „din cauza reclamelor TV"

260

Românii mănâncă mult mai nesănătos, picând în plasa reclamelor TV şi a ambalajelor atrăgătoare ale produselor alimentare, a declarat Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. Dr. Maria Moţa, în cadrul unui congres desfăşurat miercuri la Sibiu, notează Agerpres.

Prof. dr. Moţa a subliniat că pe lângă faptul că mâncăm mai prost, există posibilitatea să mâncăm şi mai mult. De asemenea, din cauza stresului, dormim tot mai puţin în timpul nopţii, lucru care conduce la dereglări hormonale care produc creşterea apetitului şi pot conduce la creşterea greutăţii corporale.

Ea atrage atenţia asupra luptei pe care specialiştii în diabet şi nutriţie o duc cu reclamele de la televizor în care sunt prezentate produse apetisante, frumos ambalate, dar nesănătoase. Această luptă este tot mai aprigă. Astfel, procesul de educare a populaţiei cu privire la problemele cu care se pot confrunta din cauza unei diete necorespunzătoare devine o muncă tot mai grea.

Se pare că doar ştirile şi informaţiile negative legate de statisticile îngrijorătoare cu privire la bolnavii de diabet şi obezitate îi mai îndeamnă pe români să meargă la control pentru a-şi face analizele preventive, constată prof. dr. Moţa.

Ea a anunţat că anul viitor vor fi publicate rezultatele Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi – PREDATOR, iniţiat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Societatea Română de Nefrologie.