Aerul poluat creşte riscul apariţiei ADHD la copii

105

Pe lângă problemele la plămâni, poluarea aerului ar putea provoca și tulburări ale dezvoltării creierului, ducând astfel la hiperactivitate în cazul copiilor mici (până la 7 ani), a arătat un studiu american publicat în Environmental Health Perspectives, notează Time.

Studii anterioare au arătat că există riscul ca poluarea să determine vasele de sânge să se contracte, dar şi să contribuie la acumularea de substanţe toxice în creier.

Cercetarea realizată de Nicholas Newmann, de la Centrul Medical şi Spitalul de Copii Cincinnati, a urmărit un eşantion de 576 de copii de când s-au născut şi până au împlinit vârsta de şapte ani. Au fost alcătuite două grupe, una din care făceau parte cei care locuiau în apropierea arterelor aglomerate sau a celor circulate de autobuze (locuinţa lor era la mai puţin de patru terenuri de fotbal distanţă de autostradă) şi o altă grupă care locuia la peste 1,5km distanţă de zonele cu aer poluat din cauza traficului.

După ce copiii au împlinit vârsta de şapte ani, părinţii acestora au completat un chestionar legat de comportamentul micuţilor. Lista de întrebări s-a concentrat asupra problemelor de atenţie, concentrare şi hiperactivitate.

Pentru stabilirea rezultatelor au fost luaţi în considerare mai mulţi factori care ar fi putut afecta demersul ştiinţific, precum expunerea la fumul de ţigară sau valoarea veniturilor obţinute de membrii familiei. După analiza datelor obţinute, cercetătorii au putut observa că acei copii care au inhalat aerul poluat de trafic înainte de a împlini un an prezentau un risc accentuat de dezvoltare a sindromului ADHD. Cu toate acestea, studiul nu plasează un diagnostic definitiv în cazul copiilor, motiv pentru care oamenii de ştiinţă nu au putut spune cu exactitate dacă participanţii au dezvoltat sau nu afecţiunea.