Adidaşii care poluează la fel ca un bec de 100 de waţi

439

Deşi obiceiul de a face sport este unul sănătos, pantofii de sport sintetici folosiţi în această activitate ar putea fi dăunători mediului înconjurător prin cantitatea imensă de emisii de dioxid de carbon pe care o produc, arată cercetătorii de la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT), notează The Guardian.

Pantofii de sport pot produce la fel de multe emisii de dioxid de carbon cât un bec de 100 de waţi care funcţionează neîncetat timp de o săptămână. Astfel, sunt produse peste 13 kilograme (30 lbs) de emisii de dioxid de carbon de către o singură pereche, atrag atenţia cercetătorii.

Aproximativ 68% dintre emisiile de gaze cu efect de seră au provenit din procesul de producere a pantofilor, nu din materialele din care sunt produşi aceştia. Mai mult de 25 de miliarde de perechi de pantofi sport sunt produşi anual, cu precădere în ţările în curs de dezvoltare.

Oamenii de ştiinţă de la MIT s-au concentrat asupra unui model anume de pantofi sport bărbăteşti, de mărimea 43, produşi de firma chinezească Asics gel Kayanos. Aceasta era compusă din 26 de materiale distincte şi, pentru a fi produsă şi asamblată, a fost nevoie de parcurgerea a 360 de etape. Multe din unităţile în care aceştia sunt produşi sunt alimentate pe bază de cărbune.

Cu toate că firmele producătoare de îmbrăcăminte sport încearcă să micşoreze impactul nociv al acestei industrii asupra mediului, există încă probleme la acest capitol. Cercetarea de faţă atrage atenţia asupra nevoii de reducere a paşilor de producţie, fără a afecta design-ul încălţămintei. De asemenea, este necesară şi fluidizarea procesuluide fabricare.