Oamenii de ştiinţă au observat că există cel puţin patru corelaţii interesante între aspectul ochilor unei persoane şi comportamentul, dar şi sănătatea sa. Astfel, cercetătorii susţin că pot estima nu doar înclinaţiile de personalitate (de exemplu curiozitatea), ci şi de comportament (predilecţia pentru alcool), analizând culoarea ochilor cuiva.

Un studiu recent efectuat pe 12.000 de subiecţi, la Universitatea din Atlanta (SUA) a revelat faptul că persoanele care au ochii albaştri au tendinţa de a consuma mai mult alcool decât cele cu ochii căprui. Această diferenţă ar putea fi generată de faptul că persoanele cu ochii căprui au o sensibilitate genetică la alcool, prin urmare evitându-l.

Evan Risko, psiholog la Universitatea din Memphis, în studiul pe care l-a publicat în revista Cognition, a arătat că dorinţa unei persoane de a cunoaște, de a învăţa cât mai multe lucruri şi curiozitatea sa, se pot determina în funcţie de mişcarea ochilor la vederea unor anumite imagini.

Alt studiu, publicat în Nature Genetics descoperă faptul că în funcţie de culoarea ochilor, o persoană comportă un risc mai mare sau mai mic de a suferi de anumite boli de piele. Se pare că persoanele cu ochii căprui sunt mai puţin predispuse la melanom, iar cele cu ochii albaştri sunt mai puţin predispuse la vitiligo, boala care duce la pierderea pigmentului din piele şi la apariţia unor pete albe pe faţă, mâini, picioare, coate şi genunchi.

După ce a analizat ochii a mai bine de o mie de persoane, comparând grosimea şi densitatea irisului, Mats Larsson, profesor la Departamentul de Fizică la Universitatea din Orebro (Suedia), a concluzionat că persoanele care au mai multe filamente ondulate care pleacă din pupilă sunt mai sensibile şi mai cinstite. De asemenea, a mai arătat faptul că oamenii care au mai multe pliuri concentrice în jurul irisului, sunt mai impulsive şi mai nervoase, legătura fiind stabilită de gena Paxo, care este responsabilă atât de dezvoltarea ţesutului ocular cât şi de cea a unei zone din creier corelată cu starea sufletească şi autocontrolul.