Nanoparticulele de aur luptă împotriva cancerului

196

Aurul a fost folosit în vindecarea multor afecţiuni, precum artrita reumatoidă, paralizii ale nervilor faciali şi sifilis, dar descoperirile recente relevă că nanoparticulele de aur pot fi eficiente şi în lupta împotriva cancerului.

Potrivit studiului realizat de o echipă de cercetători de la Northwestern University, din Statele Unite, nanoparticulele de aur imită forma, mărimea şi suprafaţa celulelor de HDL (colesterol bun), care reprezintă principala „hrană" pentru celulele canceroase. Astfel, nanoparticulele sunt confundate cu HDL şi ajung să împiedice absorbţia HDL-ului natural, distrugând celulele canceroase.

Deocamdată, terapia cu nanoparticule de aur necesită investigaţii suplimentare, dar această descoperire ar putea să însemne renunţarea la chimioterapie pentru un număr însemnat de pacienţi care suferă de limfom celular B, informează site-ul Smithsonian.

Limfomul difuz cu celula mare B (DLBCL) constituie 30-58 % din totalul limfoamelor şi are o incidenţă de 5-6 cazuri la mie pe an, în Uniunea Europeană.