Neurobiologie – lipsa unei figuri paterne afectează creierul

693

Lipsa influenţei educative a unui tată, în perioada copilăriei, poate duce la dezvoltarea unor tipare comportamentale defectuoase, a unor abilităţi sociale precare și poate genera chiar defecte neuronale, susţin autorii unui studiu publicat luna aceasta în jurnalul Cerebral Cortex și citat de Christian Post.

„Acesta este primul studiu care arată că absenţa unui tată pe perioadă dezvoltării afectează neurobiologia copilului/puiului”, a informat Dr. Gabriella Gobbi, coordonator al studiului. Cercetarea efectuată de oameni de știinţă de la Research Institute of the McGill University Health Centre (Institutul de cercetare din cadrul Centrului de Sănătate McGill University) din Montreal, Canada, a fost făcută pe șoareci de California. Acești șoareci formează relaţii monogame și-și cresc puii împreună. Din acest motiv, spun cercetătorii, rezultate sunt relevante și pot fi aplicate și oamenilor.

Cercetătorii au observat că șoarecii crescuţi fără tată aveau interacţiuni sociale anormale și erau mai agresivi în comparaţie cu cei crescuţi cu tată. În plus, diferenţele au fost mai mari în cazul fiicelor.

Absenţa tatălui în creștere a schimbat creierul subiecţilor și s-au găsit defecte la nivelul cortexului prefrontal, care controlează funcţiile cognitive și sociale.

Studii asemănătoare au arătat că o mare parte din copiii crescuţi fără tată sunt predispuși la abuzul de substanţe. La acest fapt contribuie însă și factorii de mediu.