La un pas de dezlegarea misterului materiei negre

52

Rezultatele obţinute în cadrul unei cercetări ar putea deţine dovada existenţei materiei negre, unul dintre cele mai mari mistere ale lumii, susţin cercetătorii britanici, citaţi de Space.

Christian Black, specialist în fizică la Universitatea Queen Mary, susţine că în timpul unui experiment efectuat în 2004, a fost detectat un semnal necunoscut cu ajutorul unui dispozitiv cu efect Josephson S/N/S. Acest dispozitiv este format din două superconductoare (materiale prin care curentul poate trece fără nici o rezistenţă), separate printr-un strat subţire de metal.

Experţii cred că acel semnal ar putea fi dovada existenţei materiei negre. Mai exact, ei cred că semnalul receptat ar putea proveni de la un axion, particulă constitutivă a materiei negre. Potrivit calculelor lui Beck, atunci când trec prin dispozitivul cu efect Josephson, axionii pot transmite un semnal electrict detectabil. „Acest lucru arată un nou mod prin care putem căuta axionii, la care oamenii nu s-au mai gândit până acum", subliniază Beck. Totodată, în elaborarea acestei ipoteze, el a luat în calcul teoriile recente vehiculate în jurul axionilor care, prin condensare cu alţi axioni, se transformă în particule denumite condens Bose-Einstein.

Dacă speculaţiile lui Beck se dovedesc a fi adevărate, înseamnă că axionii au o masă de patru miliarde de ori mai mică decât cea a electronilor. Expertul a declarat că va cotinua experimentele în acest sens, pentru a evalua dacă efectul semnalului receptat în 2004 a fost, cu adevărat, dovada existenţei materiei negre.

Până în prezent, nici una din cercetările efectuate în scopul dezlegării misterului materiei negre nu au oferit dovezi conclusive. Se presupune că această materie invizibilă reprezintă până la 5/6 din materia totală a universului.