Numărul persoanelor în vârstă care necesită îngrijire se va tripla până în 2050

30

Dacă în prezent, la nivel global, circa 101 milioane de persoane au nevoie de îngrijire, numărul acestora va atinge 277 de milioane, arată un raport al Alzheimer's Disease International, citat de BBC.

Odată cu îmbătrânirea populaţiei, sistemul tradiţional de îngrijire „informală" acordată de familie, prieteni și comunitate va avea nevoie de mai mult sprijin, potrivit raportului. Cele mai afectate ţări vor fi China și India, avertizează autorii studiului.

Unul din 10 persoane cu vârste peste 60 de ani au necoie de îngrijire pe termen lung, ca de exemplu acrodarea de ajutor în activităţi zilnice precum spălatul, mersul la toaletă sau mâncatul. Această situaţie poate deveni o problemă pentru familie. De multe ori, persoana care se ocupă de bătrânul care are nevoie de îngrijire este nevoită să își dea demisia de la locul de muncă pentru a se dedica acestuia.

O mare parte din persoanele care au nevoie de îngrijire suferă de Alzheimer, o boală care le afectează memoria și le dezvoltă probleme de comunicare și raţionament. Experţii avertizează că pe viitor ne vom confrunta cu o „epidemie globală de Alzheimer". În prezent, cifrele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, la nivel global, circa 35 de milioane de persoane suferă de demenţă.

Autorul studiului, Martin Price, profesor la Institutul de Psihiatrie din cadrul Kings's College London, a declarat că persoanele care suferă de demenţă au nevoie de mai multă atenţie decât ceilalţi pacienţi care necesită îngrijire, iar costurile sunt mai ridicate în cazul acestora, citează Reuters. „Nevoile lor de îngrijire apar devreme în cursul bolii și evoluează constant de-a lungul timpului, necesitând o planificare în avans, monitorizare și coordonare", punctează expertul.