7 alimente care protejează împotriva cancerului mamar

2233

Cancerul este cauzat de o multitudine de factori, moștenire genetică, expunerea la un anumit mediu, stilul de viaţă, dieta, stresul, greutatea și alţii.

Conform ultimelor cercetări, predispoziţia genetică este vinovată în doar 10% din cazurile de cancer la sân, pe când dieta este responsabilă pentru 30%-40%. De aceea, în luna octombrie, dedicată luptei împotriva acestei boli, Huffington Post a realizat o listă cu alimentele care protejează cel mai bine împotriva cancerului mamar.

Broccoli este aliatul numărul unu în lupta împotriva cancerului. El conţine sulforafan, o substanţă despre care oamenii de știinţă au aflat că poate bloca enzima HDAC, care suprimează abilitatea corpului de a lupta împotriva bolii. Cu cât sunt mai proaspăt culeși, cu atât nivelul de sulforafan este mai mare.

Conform Institutului Naţional pentru Cancer, usturoiul este considerat un aliment bun pentru mai multe tipuri de cancer. Rezultatele unui studiu realizat în Franţa au arătat că femeile care consumă regulat usturoi sunt mult mai puţin predispuse la riscul de cancer mamar. Ceapa are și ea un efect protector, conform aceluiași studiu.

Rodiile sunt cunoscute pentru proprietăţile anti-cancer, datorită cantităţii mari de antioxidanţi anti-inflamatorii, printre care și inhibitori ai unei enzime care crește nivelul de hormoni din ţesutul mamar și prin urmare și celulele canceroase.

Deși preliminarii, testele realizate pe șoareci de laborator au arătat că includerea nucilor într-o dietă sănătoasă pe perioadă lungă, reduce riscul de a dezvolta cancer mamar la jumătate.

Fructele de pădure, în special afinele și murele sunt bogate în antioxidanţi, care în studiile pe culturi de celule au arătat că pot reduce daunele provocate celulelor sănătoase. În studii separate s-a observat că pot reduce creșterea celulelor canceroase și le pot scurta perioada de viaţă.

Ceaiul verde este bogat în polifenol EGCG, care reduce răspândirea celulelor canceroase în cazul cancerului mamar.

Roșiile conţin licopen, substanţa care le dă culoarea roșie și despre care se crede că are un rol important în încetinirea procesului de creștere a celulelor canceroase care se formează la sân.