Băuturile dulci, asociate cu un risc crescut de deces

266

Ultimul lucru la care s-ar gândi adolescenta plină de viaţă care pozează pentru o reclamă la cea mai populară băutură carbogazoasă din lume este că băutura pe care o ţine în mână este de fapt opusul a ceea ce transmite ea. Un studiu publicat luni în jurnalul Circulation, al Asociaţiei Cardiologilor Americani, a făcut public faptul că oamenii care consumă băuturi dulci prezintă un risc crescut de deces.

Adulţii care consumă mai mult de 2 băuturi îndulcite pe zi prezintă un risc de deces cu 21 de procente mai mare decât adulţii care consumă mai puţin de o băutură îndulcită pe lună. Studiul observaţional vorbește, desigur, despre o asociere, însă procentul de risc este semnificativ, iar riscul de deces nu este singurul pe lista asocierilor. Cercetarea a relevat că băuturile îndulcite se asociază și cu un risc cu 31% mai crescut de deces din cauza bolilor cadiovasculare.

În cazul riscului global de deces, oamenii de știinţă au observat că acesta este de 25% pentru femei și de 12% pentru bărbaţi. O posibilă explicaţie oferită de cercetători a fost că între femei și bărbaţi există diferenţe fiziologice și metabolice importante. Vasanti Malik, coordonatorul studiului și asistent de cercetare în cadrul Departamentului de Nutriţie de la Școala de Sănătate Publică „T. H. Chan”, din cadrul Universităţii Harvard, spunea într-un interviu pentru USA Today că diferenţele ar putea apărea și ca urmare a metodologiei studiului, fiindcă „femeile tind să subestimeze aportul de energie din alimentaţie mai mult decât bărbaţii”.

Studiul a examinat date provenind din două studii de sănătate mai mari și are avantajul de a fi evaluat impactul băuturilor dulci eliminând alţi factori care ar fi putut influenţa rezultatul, precum activitatea fizică și indicele de masă corporală.

„Consumul de apă în loc de băuturi dulci este o alegere sănătoasă care ar putea contribui la creșterea longevităţii”, a declarat Malik. „Sucurile dietetice i-ar putea ajuta pe cei obișnuiţi să consume băuturi carbogazoase să își mai reducă aportul, dar apa este cea mai bună și cea mai sănătoasă alegere.”

Sindicatul Producătorilor de Băuturi din Statele Unite (ABA) a emis o declaraţie publică prin care a transmis că băuturile dulci sunt sigure pentru consum atâta timp cât fac parte dintr-o dietă echilibrată. „Zahărul folosit în băuturile noastre este același zahăr care se folosește și în alte produse alimentare”, au spus reprezentanţii ABA. „Noi credem că nimeni nu ar trebui să consume zahăr în exces, de aceea lucrăm la reducerea cantităţii de zahăr pe care oamenii o consumă prin băuturi în toată ţara.”

Sindicatul a mai declarat că întreaga industrie se îndreaptă spre micșorarea porţiilor de băuturi și că în ultima vreme au fost lansate mai multe mărci de băuturi cu un conţinut diminuat de zahăr sau chiar fără zahăr. Între timp însă, un studiu publicat de jurnalul medical Strocke a arătat că femeile de 50 de ani sau mai în vârstă care consumă mai mult de o băutură cu îndulcitori pe zi prezintă un risc crescut de atac vascular cerebral, infarct sau chiar deces.

Consumatorii de băuturi dietetice au un risc mai mare de accident vascular cerebral și demenţă. Asocierea dintre consumul sucurilor dietetice și apariţia diabetului de tip II este semnificativă în mod special în rândul femeilor. Cercetătorii de la Universitatea din Iowa au descoperit o asociere între consumul regulat de sucuri dietetice și riscul apariţiei problemelor cardiovasculare. Concluzia s-a bazat pe analiza datelor privind aproximativ 60.000 de femei, cu o medie de vârstă de 63 de ani, care nu aveau un istoric de boli cardiovasculare.

https://semneletimpului.ro/sanatate/nutritie/impactul-bauturilor-dietetice-asupra-corpului-si-a-mintii.html