Carnea la grătar scade eficienţa analgezicelor

97

Pentru prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, situaţia e clară: carnea la grătar generează produși cancerigeni.

Pentru prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, situaţia e clară: carnea la grătar generează produși cancerigeni.Hidrocarburile policiclice aromate (PAH), generate prin prepararea cărnii la grătar, sunt produși cancerigeni. PAH cresc activitatea unei enzime care metabolizează și elimină mai rapid unele medicamente, provocând o scădere a eficacităţii anumitor antiasmatice, precum aminofilina, teofilina şi zileutonul.„Carnea la grătar mai scade eficienţa analgezicelor precum fenacetina sau paracetamolul, a sedativelor, printre care diazepamul, a antidepresivelor, a inhibitoarelor virale utilizate în tratamentul HIV-SIDA, a medicamentelor antiaritmice şi a unor antiemetice utilizate în combaterea vomismentelor provocate de chimioterapia cancerului”, a precizat Mencinicopschi.Un efect similar îl au și ţigările, fiindcă acestea conţin, la rândul lor, PAH și alte noxe. Persoanele care trăiesc și lucrează în medii poluate chimic pot experimenta aceleași efecte. „La suferinzii de astm se poate declanşa criza severă de dispnee, cu risc ridicat", a adăugat prof. dr. Mencinicopschi.