Este carnea de vită hrănită cu iarbă mai sănătoasă?

351

Unele persoane care consumă carne sunt de părere că cea de vită hrănită cu iarbă este mai sănătoasă decât cea a vitelor hrănite în mod convenţional.

Se pare că felul în care sunt hrănite animalele influenţează calitatea cărnii pe care o cumpără consumatorii şi, de asemnea, preţul ei. În anul 2008, un grup de cercetători au comparat carnea vitelor hrănite 100% cu iarbă şi a celor hrănite 100% cu grăunţe sau cereale. Una dintre diferenţele importante a fost o mai mică proporţie de acizi graşi omega-6/omega-3, ceea ce sugerează că acea carne de la vita hrănită cu iarbă ar putea avea efecte „anti-inflamatoare" mai mari decât cea a vitelor hrănite cu cereale, notează Huffington Post.

În urma numeroaselor studii în acest domeniu, s-a constatat că există anumite diferenţe între carnea vacilor hrănite cu iarbă şi a celor hrănite cu cereale. În cadrul unui studiu, participanţii au fost hrăniţi timp de patru săptămâni fie cu carne de vită hrănită cu iarbă, fie cu carne de vită hrănită cu cereale, după care li s-au făcut analize. S-a constatat că cei care consumaseră carne de vită hrănită cu iarbă aveau un nivel de acizi antiinflamatori omega-3 mai mare, o mai mică proporţie de acizi graşi omega-6/omega-3 şi un nivel ridicat de acid docosahexaenoic faţă de ceilalţi participanţi. Acidul docosahexaenoic (DHA) este una dintre substanţele benefice pentru organism, deoarece are proprietăţi antiinflamatorii.

În concluzie, oamenii de ştiinţă susţin că, într-adevăr, carnea de vacă hrănită cu iarbă este mai sănătoasă decât cea de vacă hrănită cu cereale. Asta nu înseamnă însă că acest tip de carne este complet nenociv. Iată de ce.