De ce produsele de origine animală dăunează grav sănătăţii inimii

1523

Modul în care sunt digerate alimentele este motivul pentru care riscul de dezvoltare a insuficienţei cardiace și a decesului cauzat de aceasta crește în cazul consumatorilor de produse de origine animală, au descoperit experţii de la Clinica Cleveland.

Alimentele de origine animală, precum carnea roșie, lactatele sau gălbenușul de ou, conţin carnitină, o substanţă cu rol important în producerea de energie. Când acest compus este digerat de bacteriile din flora intestinală, rezultă un produs secundar denumit trimethylamine N-oxide (TMAO).

Un studiu, efectuat timp de cinci ani pe 720 de pacienţi cu insuficienţă cardiacă, a arătat că un nivel ridicat de TMAO a crescut riscul de deces pe fondul afecţiunii inimii, indiferent de alţi factori de risc. De asemenea, experţii au observat că rata mortalităţii a fost cu 50% mai mare în cazul pacienţilor care au înregistrat un nivel crescut de TMAO și BNP (peptidă produsă de inimă).

În schimb, un nivel mic de TMAO a scăzut semnificativ riscul de deces în rândul voluntarilor, chiar dacă aceștia aveau un nivel crescut de peptide natriuretice, întâlnit în cazul pacienţilor cu o formă avansată de insuficienţă cardiacă.

„Sunt încântat că aceste studii sugerează nu doar că testarea TMAO poate duce la identificarea pacienţilor cu cel mai mare risc, pentru care monitorizarea activă este necesară, dar și că testarea TMAO ar putea ajuta la adaptarea alimentaţiei individului, în speranţa reducerii riscurilor viitoare la subiecţii cu risc ridicat”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Stanley Hazen.

Studiul de faţă este o continuare a unei ample cercetări în cadrul căreia experţii au descoperit că TMAO poate crește semnificativ riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, precum atacurile vascular-cerebrale sau infarctele. Acest pericol este ridicat chiar și „în absenţa riscurilor cunoscute de ordin cardiovascular”.

Concluzia legată de impactul negativ al TMAO asupra sănătăţii inimii este întărită de un alt studiu, publicat în The New England Journal of Medicine. „Un nivel crescut de TMAO este asociat unui risc crescut de apariţie a unui eveniment cardiovascular advers major”, au concluzionat experţii.