Harta celor mai mari frici ale oamenilor

692

Cea mai mare frică a oamenilor nu este una universală, ci aceasta variază în funcţie de zona unde locuiesc, au observat cercetătorii de la Pew Research care au întocmit o hartă a lucrurilor care îi sperie cel mai tare pe locuitorii planetei.

Experţii au rugat peste 48.000 de oameni din 44 de ţări să evalueze trei categorii de ameninţări și să precizeze pe care o consideră cea mai mare. Motivele de îngrijorare alese au fost: SIDA și alte boli infecţioase, problemele legate de poluare și mediu, ura pe motive etnice și religioase, inegalitatea și pericolele legate de armele nucleare.

Concluziile au arătat că inegalitatea este o ameninţare care predomină printre locuitorii celor șapte ţări membre UE incluse în studiu (Spania, Grecia, Germania, Polonia, Italia, Franţa, Regatul Unit). Tendinţa a fost mai pronunţată în Spania și în Grecia, regiuni puternic afectate de criza euro. Excepţie face Regatul Unit, unde predomină teama de ura pe fond religios și etnic. Același motiv s-a clasat pe primul loc și în Franţa, pe aceeași poziţie cu inegalitatea.

Teama de ura pe motive religioase și etnice predomină în special în Orientul Mijlociu, unde a fost clasată pe primul loc în topul ameninţărilor în cinci ţări dintre cele șapte incluse (Liban, Palestina, Tunisia, Egipt și Israel). Aceeaşi ameninţare este percepută ca fiind la fel de gravă și în patru regiuni din Asia (Malaysia, Bangladesh, Indonezia și India), dar și în Nigeria.

Asiaticii se tem într-o mare măsură și de poluare și de problemele de mediu. Această ameninţare este răspândită în special printre cetăţenii din Thailanda, Filipine, China și Vietnam. Același motiv generează cea mai mare temere şi printre locuitorii a patru ţări din America Latină (Mexic, Columbia, Peru și Nicaragua).

Armele nucleare îi îngrijorează cel mai mult pe locuitorii Japoniei, „care rămân, până în ziua de azi, singura populaţie care a fost supusă unui atac nuclear”, după cum punctează autorii. Teama de arme nucleare este însă foarte pronunţată și în America Latină (Chile, Venezuela, Brazilia, El Salvador și Mexic), Turcia, Pakistan și printre locuitorii a două ţări vecine României (Rusia și Ucraina).

Dintre toate zonele studiate, singura regiune a lumii unde a predominat teama de SIDA și alte boli infecţioase a fost cea africană. Dintre cele șapte ţări incluse în studiu, cinci au clasat această problemă drept cel mai mare motiv de îngrijorare (Uganda, Tanzania, Africa de Sud, Kenya și Senegal).