Mâncărurile nesănătoase acţionează ca drogurile

29

Mâncarea nesănătoasă poate duce la modificări ale circuitelor cerebrale, generând dependenţa de dulciuri, fast-food sau alimente grase. Această concluzie a oamenilor de știinţă explică, în parte, de ce le este atât de greu oamenilor să renunţe la alimentele nocive.

Stresul este unul dintre factorii cel mai frecvenţi invocaţi de persoanele care mănâncă peste măsură. Alimentele nesănătoase sunt consumate adesea de cei cărora nu le este foame, dar mănâncă pentru a-și atenua senzaţia de anxietate.Creierul uman dezvoltă circuite cerebrale care ne „dictează” să mâncăm atunci când ne este foame, și ne fac să ne simţim bine atunci când mâncăm, mai ales atunci când consumăm dulciuri sau produse ce conţin grăsimi, cu multe calorii. „Dependenţa […] constă în «deturnarea» unora dintre aceste circuite ce implicau, iniţial, consumul alimentar pentru supravieţuire,” a explicat Ralph DiLeone, neurolog şi profesor de psihiatrie la Universitatea Yale, citat de LiveScience. Soluţia la dependenţa de alimente ţine de cultivarea și protejarea echilibrului emoţional, spune doctorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. „Consilierea te ajută să nu te mai consolezi mâncând. Pacientul învaţă să valorifice toate aspectele vieţii care îi pot provoca plăcere, în afară de consumul de alimente,” a conchis, pentru Adevărul, doctorul Mencinicopschi.