Alimente care pot crește riscul dezvoltării cancerului

497

Fără să ne gândim prea mult la consecinţe, consumăm des alimente care au un impact distructiv asupra sănătăţii și care ne cresc riscul de dezvoltare a uneia dintre cele mai temute categorii de boli: cancerul. Află care sunt câteva dintre produsele pe care ar fi indicat să le elimini sau măcar să le reduci considerabil din dieta ta alimentară.

Popcornul pregătit la microunde pare o gustare numai bună pentru serile în care urmărești filmele preferate, însă un grup de experţi au descoperit că pungile din hârtie folosite pentru ambalarea boabelor de porumb conţin o cantitate semnificativă de acid perfluorooctanoic (PFOA).

Studiile efectuate pe șoareci de laborator au arătat că această substanţă poate conduce la dezvoltarea a patru tipuri de tumori, scrie Dr. Andrew Weill. Mai mult, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA susţine că PFOA are potenţial carcinogen. Cu toate acestea, organizaţia menţionează că cercetările nu au scos la iveală o asociere între această substanţă și riscurile asupra sănătăţii umane.

Nu în ultimul rând, popcornul cu aromă artificială de unt ar putea fi extrem de dăunător organismului din cauza unei substanţe conţinute, denumită diacetil. Inhalată constant și pe termen lung în formă vaporizată (de exemplu după deschiderea pungii aburinde de popcorn), această substanţă ar putea provoca bronșiolită obliterantă, o afecţiune pulmonară gravă, care nu se tratează decât prin transplant, punctează dr. Weill.

Sucurile acidulate dietetice pot fi, de asemenea, nocive organismului, din cauza unui ingredient folosit pentru îndulcirea lor: aspartamul. Experţii de la Centrul pentru Cercetarea Cancerului Cesare Maltoni au descoperit că expunerea la această substanţă încă din perioada prenatală crește riscul dezvoltării cancerului. Concluzia este confirmată de o metaanaliză efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, scrie Daily Mail.  Nu mai puţin de 20 de studii distincte au arătat că aspartamul din sucurile dietetice poate crește riscul de dezvoltare a cancerului. Mai mult, experţii au observat că și alţi îndulcitori artificiali, precum zaharina sau sucraloza, pot crește riscul apariţiei cancerului.

La fel de periculoase sunt și sucurile carbogazoase care conţin o cantitate semnificativă de zahăr, dar și alte substanţe chimice și coloranţi ce pot crește riscul dezvoltării cancerului, scrie Natural News. De asemenea, băuturile de tip cola conţin o substanţă periculoasă, denumită 4- metylimidazolul (4-MI), care oferă culoarea maro a lichidului. Despre această chimicală se crede că ar putea cauza cancer.

Chiar și cerealele, nucile sau alunele pot deveni toxice pentru organism și cresc riscul dezvoltării cancerului. Aceste produse devin nocive după ce dezvoltă mucegai care, mai departe, produce substanţe chimice periculoase, denumite aflatoxine, scrie Daily Mail. Acestea pot crește riscul de dezvoltare a cancerului la ficat. Experţii de la Agenţia pentru Standardele Alimentelor susţin însă că o cantitate mică de produse cu aflatoxină, consumate ocazional, nu presupun riscuri pentru organismul uman.

Foto: stockvault.net