Experimentul unei familii: Un an fără zahăr (video)

359

După o vastă cercetare asupra efectelor pe care le au alimentele cu zahăr adăugat asupra sănătăţii, Eve Schaub a hotărât să încerce un experiment. Împreună cu soţul și cele două fete, Greta și Ilsa, au hotărât să petreacă un an fără să mănânce zahăr.

Abţinerea de la zahăr a însemnat și abţinerea de la alţi îndulcitori, precum miere, fructoză, îndulcitori artificiali, sirop de arţar, stevie și alte variante dulci. Deodată, toate indicaţiile de pe alimente erau citite și analizate. Pasta de tomate avea zahăr în ea, maioneza la fel și chiar și mezelurile. Pentru că este aproape imposibil să găsești în supermarket produse fără niciun fel de îndulcitori, au început să pregătească mâncarea acasă. Și pentru că eforturile extreme nu sunt sănătoase, o dată pe lună toată familia savura un desert dulce, la alegere.

Într-un interviu pentru Huffington Post, Eve a povestit care au fost cele mai grele provocări. „Prima zi a fost cea mai grea, deși nici după aceea nu a fost niciodată ușor. Dacă fata cea mică, de 6 ani, era mai flexibilă și înţelegătoare, cea mare, de 11 ani, actriţa familiei, era de multe ori supărată pe mine. I-am sugerat să ţină un jurnal în care să își treacă emoţiile. În final s-a îndrăgostit de proiect și simţea că o face specială.”

După ce a trecut așa anul 2011, Eve a scris o carte de iniţiere pentru cei care vor să depună un astfel de efort. O mare problemă este însă când admite că după un an de abţinere nu a slăbit, deși nimeni din familie nu pornise cu acest gând. În schimb s-au observat alte schimbări. „Ne simţeam mai sănătoși, ne îmbolnăveam mai rar și ne făceam bine mai repede. Copiii au lipsit mult mai puţin de la școală”, spune Eve.

De asemenea, au simţit cu toţii o revoluţie a gusturilor. Lucrurile care erau dulci au început să li se pară ciudate la gust, astfel că până la sfârșit păreau chiar dezgustătoare. Un desert dulce, mâncat în porţii mari, acum părea foarte dulce, prea dulce, chiar dintr-o linguriţă.

După ce anul s-a încheiat și toate regulile au fost abolite nu a fost ușor găsirea unui drum. Nu mai era cale de revenit la obiceiurile dinainte de experiment, dar nici nu se vedeau capabili să ducă o viaţă atât de strictă. În final, familia Schaub și-a găsit echilibrul undeva la mijloc. „Am trecut de la o persoană care iubea o bucată decadentă de tort la cineva care ar prefera mai mult să mănânce puţin şerbet de fructe. Acum când ne alegem un desert este mic și special”, mai spune Eve.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.