Ungaria introduce „taxa pe chipsuri”

115

Guvernul maghiar a decis să ia măsuri pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a naţiunii. Un prim pas este taxarea specială a alimentelor nesănătoase precum chipsurile, batoanele de ciocolată și băuturile carbogazoase. Analiștii spun că ţara nu este departe de a aplica și o taxă specială pentru produsele comercializte de restaurantele tip fast-food.

Ca urmare a măsurii adoptate luni, noi impozite vor fi aplicare băuturilor zaharate, prăjiturilor pre-ambalate și gustărilor sărate sau conţinând diverse arome alimentare. Potrivit informaţiilor EurActiv, chipsurile vor fi impozitate cu până la 200 de forintţi (puţin peste un dolar) pe kilogram. Noua impozitare ar putea crește preţul per pachet cu aproximativ 10%.

Schimbarea va surveni în luna septembrie, atunci când legea va intra în vigoare.

O taxă similară a fost propusă în urmă cu ceva timp și în România. La momentul respectiv, ministrul sănătăţii, Attila Cseke a declarat că implementarea taxei a fost amânată, întrucât „nu este oportună în acest mment. Este greu de implementat." Ministrul s-a folosit atunci de exemplul Ungariei: „Ungaria este dovada faptului că o astfel de taxă este greu de implementat."