Impactul băuturilor dietetice asupra corpului și a minţii

232

Îndulcitorii artificiali fac parte dintre ingredientele principale ale băuturilor dietetice, iar studiile au arătat că aceștia pot provoca o serie de probleme de sănătate.

Îndulcitorii artificiali fac parte din ingredientele principale ale băuturilor dietetice, iar studiile au arătat că aceștia pot provoca o serie de probleme de sănătate.

Băuturile dietetice au apărut la începutul anilor 1960 și au fost foarte bine primite de consumatori.

Cu mai puţine calorii și zaharuri, băuturile dietetice pline de aspartam, ciclamat, zaharină, acesulfam-k sau sucraloză, promiteau să fie o alternativă sănătoasă la sucul obișnuit. Studiile au arătat însă în timp că organismul nostru nici nu face diferenţa dintre un pahar de suc normal și o băutură dietetică.

Când mâncăm ceva dulce, de exemplu, creierul trimite semnale pancreasului, iar acesta începe să producă insulină, care stochează moleculele de zahăr în celulele noastre, pentru energie. Atunci când bem sucuri dietetice, îndulcitorul înșală organismul, determinându-l să creadă că este zahăr și să producă insulină, însă aceasta nu mai are ce să stocheze. Oamenii de știinţă cred că inducerea în eroare repetată a organismului în acest fel poate duce la apariţia sindromului metabolic.

Sindromul metabolic este o combinaţie de afecţiuni care includ creșterea tensiunii arteriale, creșterea nivelului de zahăr din sânge și creșterea în greutate, ce poate crește apoi riscul de diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral. În plus, consumatorii de băuturi dietetice au un risc mai mare de accident vascular cerebral și demenţă. Asocierea dintre consumul sucurilor dietetice și apariţia diabetului de tip II este semnificativă în mod special în rândul femeilor.

Tot în cazul femeilor, dar al celor aflate la postmenopauză, cercetătorii de la Universitatea din Iowa au descoperit o asociere între consumul regulat de sucuri dietetice și riscul dezvoltării problemelor cardiovasculare. Concluzia s-a bazat pe analiza datelor privind aproximativ 60.000 de femei, cu o medie de vârstă de 63 de ani, care nu aveau un istoric de boli cardiovasculare.

Oamenii de știinţă au remarcat că riscul de apariţie a unui infarct sau a unui atac vascular cerebral a fost cu 30% mai mare în cazul participantelor care consumau cel puţin două sucuri dietetice carbogazoase pe zi, în comparaţie cu femeile care consumau mai puţin sau deloc. În plus, pericolul de deces din cauza afecţiunilor cardiovasculare a fost cu 50% mai mare la femeile care au consumat zilnic cele două doze, comparativ cu cele care au băut mai puţin.

Pe lângă aceste lucruri, există o asociere și între consumul de băuturi dietetice și depresie sau naștere prematură. Astfel, potrivit unui studiu realizat pe 59.334 de femei însărcinate din Danemarca, o porţie pe zi de suc dietetic a fost asociată cu un risc cu 38% mai mare de naştere prematură, iar consumul a 4 porţii pe zi a generat un risc cu 78% mai mare de naștere prematură.

Cercetătorii atenţionează că singurele băuturi sănătoase, care nu reprezintă un factor favorizant al apariţiei afecţiunilor, sunt cele care nu conţin deloc zahăr sau alcool.

Niciun articol afișat