Aproape jumătate dintre românii de la oraş sunt supraponderali

12

Aproximativ 46% dintre români sunt supraponderali, 4% sunt subponderali, iar principala cauză a acestei situaţii este alimentaţia nesănătoasă şi incorectă. Acestea sunt doar trei dintre concluziile unui studiu realizat de ISRA Center, în primăvara anului trecut.

Evaluarea greutăţii în funcţie de indicele de masă corporală arată că jumătate dintre locuitorii din mediul urban au o greutate normală, în timp ce o treime sunt supraponderali (au o greutate cu 10%-20% mai mare decât cea normală), iar 1 din 8 suferă de obezitate (au o greutate cu peste 20% mai mare decât cea normală). Comparând aceste indicatoare cu auto-evaluarea greutăţii, s-a observat că o treime dintre cei care consideră că au o greutate normală sunt supraponderali, iar o treime dintre cei supraponderali suferă de obezitate.

Când vine vorba despre o alimentaţie sănătoasă, românii ştiu ce trebuie să mănânce. Aproape jumatate dintre romani menţionează consumul de fructe şi legume ca una dintre regulile unei alimentaţii sănătoase şi aproape o treime consideră că mâncarea gătită este baza unei alimentaţii sănătoase.

În schimb, doar 14% dintre persoanele intervievate consideră că eliminarea sau reducerea excesului de zahăr/ sare/ condimente este un element esenţial în adoptarea unei alimentaţii sănătoase. În alimentaţia românilor, alimentele cele mai consumate săptămânal sunt, în ordinea importanţei, ciorba/supa, produsele lactate, cartofii prăjiţi/ piure şi salatele.

În ceea ce priveşte respectarea meselor zilnice, 27% dintre români consideră că acesta este un obicei important pentru o sănătate bună. În practică, însă, numai 58% dintre românii din mediul urban iau micul dejun în fiecare zi, în timp ce 85% dintre cei intervievaţi au răspuns că iau cina în zilnic. De asemenea, 69% obişnuiesc să consume gustări între mese.

Medicii de familie intervievaţi au confirmat că, în practică, alimentaţia românilor este departe de a fi una sănătoasă şi corectă. Pacienţii români consumă multe grăsimi şi mâncăruri grele şi consumă multă sare şi zahăr.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 521 respondenţi, eşantion reprezentativ pentru populaţia din zona urbană, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 65 de ani.

Citeşte şi  România: supraponderabilitatea infantilă la cote alarmante