Epoca paradoxului obezităţii: gras, dar fericit

297

Numeroasele „cruciade" împotriva lanţurilor de restaurante fast food, oferta din ce în ce mai bogată de produse sănătoase şi chiar şi campania pe care a demarat-o prima doamnă a Statelor Unite împotriva obezităţii ar părea să arate că americanii s-au angajat într-o luptă pentru revenirea la un stil de viaţă sănătos. Însă, dorinţa americanilor de a slăbi este momentan un mit, după cum arată un sondaj de opinie efectuat recent de Gallup.

„Deşi 47% dintre americani declară că şi-ar dori ca restaurantele să ofere meniuri sănătoase (care să includă cartofi copţi sau salate), numai 23% aleg să comande un meniu sănătos. În schimb, americanii aleg, în continuare, să mănânce hamburgeri cu cartofi prăjiţi la fiecare ieşire în oraş", arată un reportaj realizat de Christina Rexrode, de la Agenţia Associated Press.

Raportul Gallup numeşte acest paradoxul „negarea obezităţii". Deşi cei mai mulţi sunt conştienţi că trebuie să slăbească, aceştia au puterea de convingere că greutatea lor nu constituie o problemă aşa de mare şi decid să nu facă nimic cu privire la asta.

Sondajul arată că, pe măsură ce greutatea medie a americanilo a crescut, s-a schimbat şi percepţia asupra greutăţii ideale. De la sondajul Gallup din 1990, greutatea ideală medie a bărbaţilor a crescut cu 6,35 kg, iar a femeilor cu aproape 5 kg. în schimb, greutatea reală medie a bărbaţilor a crescut cu 7,25 kg, iar a femeilor 6,3 kg. în concluzie, în ultimele două decenii americanii au spus mereu şi mereu că trebuie să slăbească între 4,5 şi 7 kg, dar greutatea lor a continuat să crească.

Cei mai mulţi americani sunt supraponderali, dar nu sunt prea preocupaţi de asta. Două treimi dintre americani sunt supraponderali, dar mai puţin de un sfert ţin diete sau fac sport regulat. În plus, foarte puţini americani se hrănesc sănătos, iar o treime fac sport regulat.

Obezi, dar mulţumiţi de asta

Ce face însă ca americanii să nu încearce să pună capăt acestei epidemii? Răspunsul este simplu. Deşi două treimi dintre americani sunt supraponderali (au o greutate cu 10-20% mai mare decât greutatea normală) sau obezi (au o greutate cu peste 20% mai mare decât greutatea normală), ei declară că greutatea lor „este normală". Însă procentul celor care declară că au o greutate normală (deşi realitatea este cu totul alta) este cel mai mare înregistrat vreodată de Gallup: 60%. Aşadar, americanii sunt obezi, dar sunt mulţumiţi cu greutatea lor.

Este important de menţionat şi că greutatea subiecţilor inclusă în sondaj a fost cea declarată de respondenţi şi nu a fost verificată medical. Întrucât unii nu îşi cunosc greutatea, mint în legătură cu numărul de kilograme sau nu se consideră obezi, rezultatele sondajului sunt aproximative.

Deformata percepţie a obezităţii

Într-un studiu din 2010, aproape 40% dintre femeile obeze credeau că sunt mai slabe decât erau în realitate. Şi, deşi există un mit potrivit căruia femeile consideră că sunt grase, doar 16% dintre femeile chestionate, cu o greutate normală, credeau despre sine că au o greutate mai mare decât aveau în realitate.

Totodată, un studiu de anul acesta arată că 36,8% dintre femeile supraponderale şi 10,5% dintre femeile obeze consideră că au greutate normală sau sunt chiar subponderale. Potrivit autoarei studiului, Dr. Mahbubur Rahman, această percepţie deformată face ca motivaţia de a slăbi să fie slabă sau inexistentă.

În al doilea rând, contrar percepţiei generale că unele femei ar face orice ca să slăbească, un sondaj de opinie tot în acest an arată că majoritatea femeilor declară că nu ar face niciun sacrificiu (diete, sport sau cheltuirea unor sume de bani pe diferite tratamente) pentru a ajunge la greutatea ideală. Sondajul, realizat de o organizaţie britanică ce se ocupă de probleme de alimentaţie (The Succeed Foundation) a arătat că mai puţin de o treime dintre femei ar fi dispuse să renunţe la un an din viaţa lor pentru a avea un corp sănătos.

Niciun articol afișat