Legătura dintre sport și cancerul endometrial

303

Femeile supraponderale sau obeze care fac exerciţii fizice moderate sau intense au şanse mai mici de a dezvolta cancer endometrial, susţin cercetătorii americani.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare Beckman din cadrul Centrului Naţional Medical City Of Home, Duarte, California, au analizat peste 93.000 de participanţi la California Teachers Study. Dintre aceştia, 976 au fost diagnosticaţi cu cancer endometrial în perioada 1995-1996 şi 2007.

Rezultatele au arătat că femeile care au declarat că alocă cel puţin trei ore săptămânal activităţilor fizice aveau un risc cu 24% mai mic de a dezvolta cancer endometrial în următorii 12 ani, în raport cu femeile care au declarat că fac sport mai puţin de o jumătate de oră pe săptămână. În schimb, în cazul femeilor cu o greutate normală nu a fost stabilită o legătură între exerciţiile fizice şi modificarea riscului de dezvoltare a acestui tip de tumoră.

Unul dintre cei mai importanţi factori de risc ce conduc la dezvoltarea cancerului endometrial este obezitatea, a declarat pentru Reuters Dr. Alpa Patel, epidemiolog la Societatea Americană pentru Cancer din Atlanta. Aceasta este de părere că scăderea în greutate a femeilor şi reducerea nivelului de estrogen circulant sunt două efecte pe care activitatea fizică le are asupra organismului şi care detemină micşorarea riscului apariţiei acestei afecţiuni.

Unul dintre cercetătorii studiului, Christina M. Dieli-Conwright, a declarat pentru Reuters că legătura dintre reducerea riscului de cancer endometrial şi practicarea exerciţiilor fizice trebuie studiată în continuare.

Cercetarea a apărut în publicaţia de specialitate British Journal of Cancer.