Motivul pentru care obezitatea poate produce cancer

107

Tulburările nivelului glucozei din sânge și a insulinei ar putea fi responsabile de producerea tipurilor de cancer asociate cu obezitatea, susţin cercetătorii americani.

Tulburările nivelului de glucoză din sânge și de insulină ar putea fi responsabile de producerea tipurilor de cancer asociate cu obezitatea, susţin cercetătorii americani.

La studiul efectuat de oamenii de știinţă de la Universitatea din New York au participat 4.615 persoane, recrutate în perioada 1971-1975, în cadrul Framingham Heart Study, desfășurat până în 2008. Participanţii au oferit informaţii demografice și legate de stilul lor de viaţă, iar periodic li s-au evaluat, prin analize de sânge, nivelul glocozei serice, a insulinei și a hemoglobinei A1c.

La finalul studiului, cercetătorii au identificat 787 de tipuri de cancer asociate cu obsezitatea, dintre care 219 au fost tumori ale prostatei, urmate de 217 cancere mamare și 136 cancere colorectale.

După ce au luat în calcul factori care ar putea influenţa rezultatele, precum vârsta, sexul, indicele de masă corporală, obiceiurile nocive precum fumatul sau consumul de alcool, cercetătorii au observat că tulburările glicemiei au condus la creșterea cu 27 de procente a riscului de dezvoltare a tipurilor de cancer asociate obezităţii. Legătura a fost mai puternică în cazul fumătorilor.

„Persoanele obeze sunt mai predispuse, în comparaţie cu indivizii care nu suferă de aceste anomalii, să aibă concentraţii mari de insulină și glucoză, care pot genera creșterea, multiplicarea și răspândirea rapidă a celulelor canceroase", a declarat coordonatorul studiului, Niyati Parekh, profesor asistent în Sănătatea Alimentaţiei Publice de la NYU, citează Eurek Alert. Rezultatele studiului ar putea contribui la dezvoltarea de noi strategii în prevenirea apariţiei tipurilor de cancer asociate obezităţii, subliniază experta.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul de specialitate Cancer Epidemiology, Biomarkers, and Prevention

Problema kilogramelor în plus afectează peste jumătate din locuitorii ţării noastre, o treime dintre români fiind supraponderali, iar 20 de procente suferind de obezitate, arată un studiu efectuat de un spital bucureștean, citat de Evenimentul Zilei. În plus, România se află pe locul al treilea în topul ţărilor europene în ceea ce privește obezitatea infantilă, avertizează publicaţia 9AM.