Lucruri care îţi influenţează visele

2307

Pentru că organimsul nostru încearcă să nu ne trezească atunci când dormim, adesea o serie de stimuli din exterior, de la sunete și până la diverse senzaţii, ne pot influenţa visele nocturne.

Publicaţia You Beauty a enumerate câteva elemente care pot contribui la conturarea viselor noastre:

1. Sunetele – de exemplu, uneori în loc să ne deșteptăm, avem tendinţa de a integra soneria alarmei care ar trebui să ne trezească dimineaţa, în visul nostru. Lauri Loewenberg, membru al Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul Viselor, atrage atenţia asupra faptului că zgomotele în timpul somnului pot influenţa acele procese importante pe care visele le îndeplinesc. De aceea, ea nu recomandă obiceiul de a adormi cu muzică pe fundal, ori cu diverse sunete. În schimb, Loewenberg susţine că „zgomotul alb” îmbunătăţește calitatea somnului.

2. Mirosurile – anumite arome pe care le simţim în timpul somnului pot influenţa ceea ce visăm. Loewenberg susţine că “acea regiune a sistemului limbic al creierului care controlează abilitatea de a simţi mirosuri, simte, de asemenea, emoţii”, citează sursa. Un experiment al cercetătorilor germani a arătat că femeile care au fost expuse mirosului de trandafiri în timpul fazei REM a somnului au relatat că au visat lucruri pozitive, spre deosebire de cele expuse mirosului de ouă stricate.

3. Faptul că vrei să renunţi la ceva – Loewenberg avertizează că atunci când vrei să excluzi din dieta ta alimentele nesănătoase, precum dulciurile sau mâncărurile hipercalorice, ori vrei să te lași de fumat, adesea visezi noaptea exact lucrurile la care vrei să renunţi.

4. Suplimentele și medicamentele – Loewenberg notează că anumite medicamente au efecte asupra somnului REM, lucru care poate contribui la apariţia unor vise foarte ciudate. De exemplu, utilizarea plasturilor pentru lăsatul de fumat îţi pot crea senzaţia că visul tău este unul cât se poate de real.

De asemenea, starea ta mentală poate influenţa visele (Loewenberg susţine că persoanele care visează în alb și negru sau nuanţe de gri ar putea suferi de depresie, iar starea vremii înfăţișate în vis poate fi un indiciu pentru depresie – ploaie și anxietate – tornade). Apoi, un alt factor de influenţă este poziţia în care dormi (un studiu efectuat de cercetătorii din Hong Kong a arătat că persoanele care obișnuiesc să doarmă pe burtă sunt predispuse să viseze că sunt persecutate, ori sufocate).