Studiu- zahărul are efecte benefice împotriva Alzheimer

624

Condamnat în repetate rânduri pentru efectele dăunătoare asupra organismului şi trecut pe lista substanţelor toxice, un nou studiu arată de ce zahărul nu ar trebui eliminat cu totul din dietă.

Profesorul de patologie şi biologie celulară, Alex Parker, de la Universitatea din Montreal, a observat că zahărul este esenţial pentru buna funcţionare a creierului, pentru că stimulează memoria şi ajută la prevenirea afecţiunilor neuro-degenerative, precum boala Alzheimer, boala Lou Gehring sau boala Huntington, conform cercetării publicată în revista Aging Cell.

De mulţi ani, cercetătorii încearcă să reducă degradarea neruronală legată de vârstă prin scăderea aportului caloric din alimentaţie, metodă care a dovedit că îmbunătăţeşte sănătatea pacienţilor şi le creşte speranţa de viaţă.

Însă Parker a observat pe viermii Caenorhabditis elegans că administratea unor cantităţi mari de glucoză rezultă într-o scădere semnificativă a degenerescenţei, comparativ cu viermii care au avut o restricţie calorică, şi care deşi a părut să îmbunătăţească starea de sănătate în general, de-a lungul anilor nu a dovedit efecte semnificative.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că neuronii bolnavi sunt lipsiţi de energie, glucoza oferindu-le resursele energetice necesare pentru o funcţionare normală. Totuşi, chiar dacă degenerescenţa viermilor scade, ei trăiesc mai puţin şi nu sunt atât de sănătoşi.

Prin urmare, viitoarele studii trebuie să încerce să pună la punct demersuri terapeutice pe bază de zahăr, care să ţintească doar neuronii, evitând astfel inconveniente ca tendinţa de a duce la obezitate şi diabet.