Surpriza neplăcută din alimentele sănătoase

96

Nu mai puţin de 67% din legumele şi fructele care ajung pe mesele americanilor rămân contaminate cu pesticide, chiar şi după spălare, arată un studiu naţional, citat de Mediafax.

Studiul a fost efectuat de agenţia nonprofit Environmental Working Group (EWG) din SUA, care realizează în fiecare an un studiu asupra fructelor şi legumelor şi întocmeşte o listă cu acelea care au cele mai multe pesticide. Acestea reziduuri rămân pe alimente chiar şi după spălare.

Lista întocmită de EWG ajută la reducerea expunerii la pesticide şi încurajează consumul de produse crescute tradiţional, dar nicidecum nu recomandă eliminarea lor din alimentaţie.

Lista cuprinde următoarele fructe şi legume:- Merele: rezultate pozitive la testul de pesticide în proporţie de 99%.- Căpşunile: al doilea cel mai contaminat produs.- Strugurii: rezultate pozitive la 15 pesticide.- Ţelina: rezultate pozitive la 13 pesticide.- Spanacul: a doua cea mai contaminată legumă.- Ardeiul gras: rezultate pozitive la 15 pesticide.- Roşiile cherry: rezultate pozitive la 13 pesticide.- Nectarinele- Castravetele- Cartofii- Piersicile- Ardeiul iute

Pesticidele sunt asociate cu diferite riscuri de sănătate, cum ar fi problemele de dezvoltare la copii şi sistemul hormonal. Cu toate acestea, beneficiile unei diete bazate pe consumul de fructe şi legume este mai mare decât riscurile expunerii la pesticide.