O analiză simplă a retinei detectează scleroza multiplă

1610

O simplă scanare a retinei s-a dovedit a fi o cale rapidă şi uşoară de monitorizare a pacienţilor cu scleroză multiplă, spune experţii medicali în revista de specialitate Neurology.

Tomografia în coerenţă optimă (OCT) este o metodă neinvazivă de scanare ce utilizează lumina coerentă – laser, cu ajutorul căreia se baleiază retina şi se analizează lumina reflectată de straturile retiniene. Se obţine astfel o „biopsie optică" in vivo a retinei ce oferă informaţii calitative şi cantitative de rezoluţie înaltă despre toate straturile acesteia. Într-un studiu clinic pe 164 de oameni cu scleroză multiplă, s-a văzut că cei cu straturi mai subţiri ale retinei au o formă mai activă şi mai veche de boală.

Cercetătorii de la Universitatea John Hopkins spun că este nevoie de un studiu clinic mai mare şi pe o perioadă mai lungă de timp pentru a vedea cât de folositor este testul în practica de zi cu zi, scrie BBC. Acest studiu urmărise pacienţii pe o perioadă de doar doi ani de zile.

Scleroza multiplă este o afecţiune neurologică cronică, care afectează sistemul nervos central, în mod special creierul, măduva spinării şi nervii optici. Scleroza multiplă poate provoca dificultăţi în forţa şi controlul muscular, tulburări de vedere, de echilibru, ale sensibilităţii şi tulburări ale funcţiilor mentale.